Äldre man i löparkläder

Ingen kan springa ifrån döden. Men om du löptränar regelbundet kan du i alla fall leva några år längre, visar ny brittisk forskning.

© iStock

Så mycket behöver du löpa för att leva längre

En studie visar att löpare lever längre. Men det har också betydelse hur mycket du springer om du vill förlänga livet.

2 januari 2019 av Jesper U. Larsen, Lasse Lyhne, Niels C. Thalund & Hans W. Gottlieb

Löpning är effektivast

I studien jämförde forskarna risken för att dö i förtid i fyra olika grupper. Man kom fram till att mer än 75 minuters löpning per vecka minskade dödsrisken mest.

Mindre än 75 min. löpning i veckan

... är lika med 30 % mindre risk för att dö i förtid.

Löpare som sprang mindre än 75 min. per vecka, hade 30 procent mindre risk att dö i förtid jämfört med de som var inaktiva.

Mer än 75 min. löpning i veckan

... är lika med 43 % mindre risk för att dö i förtid.

Löpare som sprang mer än 75 min. per vecka, hade 43 procent mindre risk för att dö i förtid jämfört med de som var inaktiva.

Mer än 75 min. med andra träningsformer i veckan

... är lika med 22 % mindre risk för att dö i förtid.

Folk som tränade mer än 75 min. per vecka, men som inte löptränade, hade 22 procent mindre risk för att dö i förtid jämfört med de som var helt inaktiva.

En annan studie visar dessutom att endast en timmes löpning kan förlänga ditt liv avsevärt. Läs mer om det här.

Få ett par suveräna vintertajts

Nu behöver du inte frysa mer när du löptränar. För bara 99:50 kr kan du just nu få ett par snygga löpartajts som är designade för att följa kroppen och utestänga kylan. På så sätt kan du njuta mer av löprundan och lägga din energi på att löpa i stället för att hålla dig varm. De svarta tajtsen är elastiska, har blixtlås vid fotlederna och sitter åt lagom hårt. Det finns reflexer ned längs sidorna på benen som gör att du syns bra i mörkret, och på ländryggen finns det en ficka med blixtlås för nycklar, kreditkort, energiprodukter eller liknande. Just nu kan du få dessa snygga tajts tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Sedan är det bara att njuta av träningen och få en kanonstart på 2019. Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt mål under det kommande året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig