Löp med hund
Löp med hund

Canicross är namnet på en idrottsgren där löparen springer tillsammans med en hund.

Så löper man 5 km på världsrekordtid

Canicross innebär terränglöpning med hund, och de bästa hundarna och löparna är skrämmande snabba. Nyligen sprang bl.a. Ben Robinson med sin hund Blake 5 km på en tid som var snabbare än världsrekordet.

17 augusti 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Man får ofta höra att om man ska kunna förbättra sina löptider, så måste man skaffa en träningskompis som är lite snabbare  än en själv, och som därför kan pressa en att löpa lite snabbare.

Det träningsrådet har britten Ben Robinson tagit till sig. Helt nyligen löpte han, med draghjälp av hans hund Blake, 5 km på tiden 12:24. Det är 13 sekunder snabbare än Kenenisa Bekeles världsrekord på 5 000 m. 

Sporten kallas canicross, och det arrangeras flera tävlingar runt om i Europa. Det finns självklart också VM i grenen. I canicross-tävlingar drar hundarna fram sina tvåbenta träningskompisar med en speciell elastisk sele, som är fastspänd runt bröstkorgen på hunden och runt höftpartiet på hussen eller matten.

Mer muskelvärk

Även om Ben Robinsons Greyster-hund är snabb, så har den inte dragit fram sin ägare från  sköldpaddsnivå till världsrekordtider. Ben Robinson löper – utan hund – 5 km på 14:59 min.

Ändå gör det uppskruvade tempot med hunden att han har tvingats förändra sitt träningsupplägg för att inte bli skadad:

”DOMS (fördröjd muskelvärk, red. anm.) är ett stort problem i sporten, och det gör att min egen kvalitetsträning blir lidande. Därför undviker jag att köra för mycket canicross med mina dragvilliga och snabba hundar” säger Ben Robinson, som av samma anledning brukar låta hundarna dra honom på cykel eller moped för att de fyrbenta ska få bra intervallträning.

Ben Robinsons långsiktiga mål är att löpa  5 km tillsammans med Blake på en tid under 12 min.

Källa: fastrunning.com 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: