Man som löper i bergen

Temperaturen i maj kan komma upp i dryga 20 plusgrader i solen. Samtidigt är uv-indexet mycket högt i den tunna luften, och löparna måste därför smörja in sig med flera lager solkräm. 

© EverestMarathon.com

Så högt är världens högsta maraton

Med start uppe i den tunna luften vid Mount Everests Base Camp på 5 356 meters höjd över havet, är Tenzing Hillary Everest Marathon ett lopp som kräver mer än ”bara” 42,2 km löpning

9 augusti 2018 av Redaktionen

Världens högsta maraton 

Om du letar efter ett maratonlopp som går på en extremt tuff trailbana uppe på hög höjd i tunn luft med en magnifik utsikt, så är kanske Tenzing Hillary Everest Marathon något för dig. 

Varje år i maj utmanar ett par hundra löpare någon av de tre sträckorna: halvmaraton, maraton eller ett ultralopp på 60 km. 

Loppet har genomförts den 29 maj varje år sedan 2003, då premiärloppet gick i samband med 50-årsjubileumet av Tenzing Norgay och sir Edmund Hillarys historiska första bestigning av Mount Everest. Alla tre löpsträckorna startar på 5 356 meters höjd över havet i Base Camp vid foten av Mount Everest. 

Därifrån går banan i motsatt riktning jämfört med den sträcka som sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay tog 1953, då de påbörjade sin expedition mot toppen av världens högsta berg. Sträckan går utför mot målet som ligger i staden Namche Bazar, 3 440 m. ö. h.

Lokalinvånare sätter rekord

Vinnaren av maratonloppet 2017 var nepalesen Suman Kulung, som genomförde sträckan på tiden 3:43:57, medan snabbaste kvinna också var från Nepal: Nirkala Rai vann på tiden 4:51:33. 

För de flesta deltagare tog det dock betydligt längre tid att ta sig till mål, och maratontider på 10–12 timmar är inte alls ovanliga. 

Än så länge har inga ickelokala löpare varit i närheten av att vinna loppet. Arrangörerna samlar också in pengar för att stötta lokala löpare, så att de får ekonomisk möjlighet att delta i bergslopp på andra platser. 

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är svårast med att ”leva sunt”?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig