© Istock

Så bra är löpning för knäna egentligen

Att löpning är skadligt för knäna är en vanlig kommentar, men nu pekar ny forskning på att det kanske förhåller sig precis tvärtom.

11 juli 2018 av Lasse Lyhne

Det är ett vanligt antagande att löpning är tufft för knäna. Men nu visar ny forskning något helt annat. I en studie publicerad i onlinetidsskriften Arthritis Care & Research undersökte forskarna 2 637 äldre med en snittålder på 64 år, och upptäckte att de som någon gång löptränat i sitt liv, hade mindre besvär med knäna, jämfört med de som aldrig hade löptränat.

Forskarna delade in löparna i tre grupper beroende på hur mycket de hade löptränat i sitt liv och till forskarnas stora förvåning upptäckte de att de som hade löptränat mest, var de som hade minst värk i sina knän, medan de som aldrig hade löpt hade mest besvär med knäna.

Och faktiskt så visade det sig att gruppen som fortfarande löptränade också var den som hade minst besvär med sina knän. Skälet till att fortfarande löptränade kan dock också vara just för att de inte hade besvär med sina knän.

Så många hade värk i sina knän

Aldrig löptränat: 41,1 procent Löptränat litegrann: 34,9 procent Löptränat måttligt: 39,2 procent Löptränat mycket: 31,3 procent Löptränar fortfarande: 21,1 procent

Aktiv Träning rekommenderar: t-shirt och shorts

Nu kan du få ett snyggt träningsset med shorts och t-shirt till superpris. Setet är av hög kvalitet och passar perfekt till en löprunda eller ett pass på gymmet. De smarta hybridshortsen har inbyggda tajts med en suverän passform, samtidigt som du kan njuta av den luftiga känslan från de vanliga splitshortsen. T-shirten är tillverkad av ett lätt och bekvämt material, och baksidan är perforerad med ett antal små, fina hål som ger en fantastisk ventilation när du tränar.

Just nu kan du få hela setet med shorts och t-shirt för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Du sparar 639 kr. Tillsammans med setet får du dessutom 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som är fyllt med motiverande tips, goda råd till din träning samt kostråd från våra experter. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig