Män och kvinnor i arbetskläder redo för en löprunda


© iStock

Så blir löppendling roligare

Ta på dig löpskorna och vinka adjö till alla bilköer, försenade pendeltåg och överfyllda bussar. Utnyttja den tråkiga restiden till eller från jobbet och få massor av motion, dagsljus och energi.

26 oktober 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Utnyttja res­tiden till att träna

Löppendling är det effektivaste sättet att motionera och få ny energi:

Sju konkreta effekter av löppendling

  • Du får frisk luft på väg till jobbet – och/eller på väg hem.

  • Du får utmärkt konditions­träning.

  • Du sparar pengar på res­kostnaden och slipper all trafik.

  • Du förbränner massor av kalorier.

  • Du får ett bra tillskott med energigivande dagsljus under vintern.

  • Du får regelbundenhet i din träning. 

  • Du sparar tid genom att kombinera res- och träningstid.
Män och kvinnor i arbetskläder kommer i mål på löparbana.
För långt eller för kort?

Det finns ingen anledning att förtvivla om du bor långt ifrån ditt jobb. Utnyttja bara kollektiva färdmedel en bit på vägen. Bor du nära jobbet kan du lägga till någon kilometer istället och springa en omväg. 

© iStock

Så blir löppendling roligare 

Håll koll på logistiken

Det krävs en del planering för att få pendlarlivet att fungera, och för att man inte ska få problem med cykeln eller sakna rena ombyteskläder och duschmöjligheter. Allt blir mycket enklare om du planerar in fasta dagar då du löper och/eller cyklar. Se till att alltid ha 1–2 klädset + ett par skor och schampo, deo, m.m. liggande på jobbet så att du inte plötsligt saknar det. Om du saknar duschmöjligheter på jobbet kan du nöja dig med att springa hem efter jobbet. 

Spring i naturen

Om du har möjlighet så välj gärna en naturskön sträcka, som förutom att den ger dig en avstressande natur­upplevelse också belastar lederna mindre jämfört med löpning på hård asfalt. Även om det kanske gör löpsträckan lite längre så minskar skaderisken betydligt. I naturen behöver du heller inte vänta vid rött ljus. 

Lägg in intervaller

När du har kommit igång med din löppendling kan du lägga in några intervaller så att konditionen tränas lite mer och du får mer variation i din träning. Lägg t.ex. in 3 x 3 min. då du löper i ett tempo strax under mjölksyragränsen. 

Skaffa en löparkompis

Vem vet, kanske är en av dina arbetskompisar sugen att haka på dig en bit på vägen till eller från jobbet? Det kan vara svårt att få tider och destinationer att stämma överens, men lyckas man är det guld värt med en löparkompis. 

Sätt upp ett mål

För att hålla motivationen uppe en längre tid är det bra att sätta upp ett mål med löpträningen som sträcker sig längre än att bara vara aktiv medan man tar sig från punkt A till B. Det kan t.ex. bestå av en specifik viktnedgång eller att träna inför ett visst lopp. Löppendlingen kan även utgöra stommen i ett träningsprogram inför ett halv- eller helmaratonlopp. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: