Så beräknar vi farten efter viktförändring

Hur kan vi räkna ut hur snabb du blir av att gå ned eller upp i vikt? Se svaret här.

22 augusti 2013 av Martin Kreutzer

Våra beräkningar av tidsvinsten efter viktnedgång baserar sig på den vetenskapliga litteratur som finns inom området. Det finns inget entydigt facit och därför har vi valt att utgå från några av de mest gedigna undersökningar och källor som finns inom området.

Våra beräkningar är baserade på ett genomsnitt av alla dessa forskningsresultat.

BERÄKNA: Hur snabb blir jag av att gå ned i vikt?

Siffrorna skall dock tas med ett visst förbehåll. Det är t.ex. bara en sund viktnedgång utan någon prestationsförsämring som kan göra att man får en eventuell tidsvinst. På samma sätt som en högre vikt främst blir till nackdel om viktuppgången beror på att man lägger på sig fett. En ökad muskelmassa har inte samma negativa påverkan på prestationsförmågan, även om det är allmänt vedertaget att en låg kroppsvikt alltid är fördelaktig när man jobbar mot tyngdkraften (t.ex. vid löpning eller cykling i uppförsbackar).

Därutöver har tekniken (i synnerhet när det gäller simning) stor betydelse, liksom terrängen man löper och cyklar i.

När det gäller cykling i uppförsbackar har vi räknat med en lutning på ca 8 % (vilket motsvarar genomsnittet vid Alpe d’Huez).

Slutligen finns det möjlighet att ta med vissa lite mer orealistiska scenarier i beräkningen. Här är det upp till dig själv att bedöma hur höga eller låga värden du bör ange för din ålder och vikt för att du ska få ett realistiskt resultat. Det säger t.ex. sig själv att du knappast kommer att klara av att löpa över huvudtaget om du anger din vikt till 1000 kg. Och du kommer knappast särskilt långt med en angiven ålder på bara 1 år …

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: