10-20-30 Konceptet är perfekt om man vill träna med sina kompisar. Spurterna inbjuder till kapplöpning!

Rolig och effektiv löpning

10–20–30 kallas ett nytt träningskoncept för motionslöpare. Det är utvecklat av forskare i syfte att förbättra formen, förkorta träningstiden och göra löpningen roligare.

14 juni 2011

10–20–30 är inte bara en lekform i simhallen – det är också ett helt nytt löpträningskoncept som förbättrar hälsan och gör det mer tidseffektivt att löpträna.

Rent konkret går det ut på att spurta i 10 sekunder, löpa i relativt hög fart i 20 sekunder och jogga sakta i 30 sekunder. Konceptet har utvecklats av forskare vid Köpenhamns universitet, och de är bara i början av en större undersökning av effekterna av träningsformen.

Forskarnas slutsats är än så länge att det är en enkel och överskådlig träningsmetod som passar särskilt bra för motionärer som vill springa lite snabbare på sina träningsrundor.

Tidigare studier har visat att mycket högintensiv träning både gynnar löpprestationen och hälsan. Kolesterolprofilen och fasteblodsockret förbättras till exempel, vilket gör att risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes minskar. Det är just dessa effekter som forskarna hoppas att det nya konceptet ska leda fram till.

Men forskarna förväntar sig inte bara att det nya träningskonceptet ska ge fysiologiska effekter. Också på det mentala planet kan det få effekt. För det första tar träningspassen inte speciellt lång tid; det räcker med mindre än 20 minuter per gång. För det andra blir det roligt och omväxlande att träna eftersom tempot varierar.

10–20–30-konceptet lämpar sig främst för vanliga motionärer som löper 5–8 km 2–3 gånger i veckan, men alla kan ha nytta av träningsformen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du på att konsumera hållbart när du köper träningskläder och prylar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: