Världens längsta ultralopp
Världens längsta ultralopp

Löparna ska avverka den 883 meter långa varvbanan 5 649 gånger innan de är i mål. 

Redo för världens längsta motionslopp?

Som deltagare i Self-Transcendence 3100 mile Race behöver du vara vansinnigt bra tränad – och besitta en helt övermänsklig mental styrka.

1 juni 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Med sina 4 989 km är Self-Transcendence 3100 mile Race officiellt världens längsta motionslopp. Loppet, som brukar kallas ultralöpningens Mount Everest, har arrangerats varje år sedan 1996 i stadsdelen Queens i New York.

Loppet ska genomföras inom 52 dagar, vilket innebär att man i snitt behöver tillryggalägga knappt 96 km. Varje dag. Löparna startar kl. 06.00 varje morgon och man har möjlighet att springa ända till midnatt.

Runt och runt och runt och…

Det är dock inte bara en monumental fysisk utmaning som väntar löparna. Mentalt bör deltagarna också vara extremt starka. Loppet går nämligen på en 883 meter kort varvbana på gatorna i Jamaica-kvarteret i Queens. Det varvet ska deltagarna avverka 5 649 gånger. Rekordtiden innehas av finske ”Ashprihanal” Pekka Aalto, som 2015 genomförde loppet på 40 dagar, 9 timmar, 6 minuter och 21 sekunder. Det är knappt 125 km per dag i genomsnitt. Aalto har faktiskt vunnit loppet hela åtta gånger, och känner därför banan väl. Ifjol kom 10 löpare till start, och alla som lyckas genomföra loppet får en t-shirt och en liten plastpokal som minne.


En gurus galna idé

Self-Transcendence 3100 mile Race grundades av den numera avlidne indiskfödde gurun Sri Chinmoy, som bodde en stor del av sitt liv i Queens, New York. Hans tanke var att ge löpare möjligheten att upptäcka och bryta sina egna gränser:

”Självtranscendens ger oss omåttligt med lycka. När vi förverkligar oss själva så tävlar vi inte med andra. Vi tävlar inte med resten av världen, utan vi tävlar enbart med oss själva.”


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dygnet föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: