Planera - och gör ditt livs bästa löpsäsong

Årets löpsäsong kan bli din bästa någonsin. Men det krävs att du plockar fram kalendern och börjar planera redan idag. Läs vidare och se hur du kan komma i din bästa form någonsin.

Våren är i antågande och en ny löpsäsong väntar. Ska det här bli en säsong då du får mer fart i benen och blir en ännu bättre löpare? Om det är ditt mål så är det dags att börja planera redan idag.

Det låter kanske komplicerat, men det är det inte alls. Tvärtom blir det mycket roligare att löpträna, och du har betydligt större chans att nå dina mål.

Här är tre fördelar med en strukturerad säsongsplanering:

1. Träningen blir mer varierad Om du gör en säsongsplanering så blir träningen mer målinriktad. Dvs, du löper inte samma gamla löprunda om och om igen. Träningen delas i stället in i olika faser så att du t.ex. under en period fokuserar på att få många mils löpning i benen, och under en annan period lägger in mer intervallpass eller backträning. Under en sista period fram till ditt stora säsongsmål tränar du i ett mer tävlingslikt tempo.

2. Formen utvecklas I och med att du inte tränar på samma sätt hela tiden utan varierar dina löprundor, så kommer du också märka att din form förbättras. Självklart kan din formkurva plana ut ibland, men på lång sikt kommer din kropp att svara på träningen genom att du blir en bättre löpare.

3. Du når lättare dina mål Huvudsyftet med en säsongsplanering är att du ska känna glädje när du tränar. Det gör i sin tur att du lättare kan nå ditt huvudmål. Genom att lägga upp säsongen på rätt sätt så vet du att toppformen kommer sakta men säkert. Därmed har du större chans att lyckas i ditt stora mål för säsongen, än om du tränar ostrukturerat.

Låt oss guida dig genom hela löpsäsongen och ta del av ett komplett förslag på hur du kan planera den. Logga in här.

Test, träningslogg

Det är bra att testa formen ibland, t.ex. med ett Coopertest. target="_blank">Pröva Coopertestet

Håll koll på din träning och dina framsteg med hjälp av en träningslogg. Pröva vår träningslogg - den är gratis

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: