Det är dock en bra idé att anpassa träningen efter hur man mår och vilka mål man har. Här får du lite inspiration på vägen.
Den spontana
Du ger dig ut och tränar utan något konkret mål, och du springer bara när du känner för det. Du väljer ut några delmål efter vägen som du springer snabbt till och joggar sedan en bit innan du ökar tempot igen. Du ger allt vad du har uppför de backar som dyker upp.
Fördelar: Träningen blir till en lek och får dig att glömma hur långt och snabbt du springer. Resultatet blir ett effektivt träningspass i mycket högt tempo - utan att du märker hur lång tid som gått och hur lång distans du hunnit med.
Rekommenderas för: Löpare som vill variera sin träning eller som tycker det är tråkigt att springa i samma tempo hela tiden.
Den sociala
Du tränar gärna i grupp och turas om med löparkompisarna att ligga först i spåret. Ni turas också om att bestämma hur lång tid tempot ska vara högt. Alla försöker att hänga med i det valda intervalltempot‚ sedan tar alla det lite lugnt igen innan nästa löpare i gruppen kliver fram och bestämmer nästa intervall.
Fördelar: Att träna tillsammans i grupp ökar motivationen och gör löpningen mera social. Alla i gruppen kan påverka hur träningspasset ska se ut; det ger en extra krydda till träningen.
Rekommenderas för: Löpare som tillhör en träningsgrupp eller som vill träna med andra även om alla har olika kapacitet.
Äventyraren
Du springer gärna i skog och terräng, och varierar tempot och rytmen genom att gasa på uppför backar, springa slalom mellan träd och utnyttja stubbar och bäckar med mera som naturliga hinder på vägen.
Fördelar: Ger träningen nytt liv och den ojämna och kuperade terrängen gör att kroppen tränas på ett helt annat sätt än den är van vid.
Rekommenderas för: Rutinerade löpare som har erfarenhet av intensiv träning men som vill variera sin träning och möta nya utmaningar.
Den elitinriktade
Du har redan på förhand planerat hur många och hur långa intervallerna ska vara och vilket tempo du ska hålla.
Fördelar: Träningen utgår från en konkret målsättning och en önskad träningseffekt. Träningen går ut på att vänja kroppen vid ett tävlingstempo eller vid kortare perioder med hög intensitet där musklerna utsätts för en så pass tuff påfrestning att du blir bättre och bättre på att springa med mjölksyra i benmusklerna.
Rekommenderas för: Löpare som motiveras av att ha ett konkret mål att träna för under varje träningspass och som tränar målmedvetet mot ett bestämt resultat i ett speciellt lopp.
Nybörjaren
Längden på de enskilda fartökningarna bestäms av hur lång tid du orkar hålla ett högt tempo utan att krafterna tar slut. Viloperioderna, som består av snabb gång eller lätt jogg, gör att den totala träningsmängden för varje enskilt träningspass ökar. Det gör samtidigt att motivationen ökar eftersom du snart märker att du kan springa både längre och snabbare.
Fördelar: Det perfekta sättet att komma i gång med löpträningen om du upplever det som jobbigt att springa längre sträckor än 600 meter åt gången.
Rekommenderas för: Helt orutinerade löpare, eller löpare som tycker det är tråkigt att alltid springa i samma tempo.
Spelaren
Du springer snabbt mellan två trafikljus och satsar på att det lyser rött när du kommer fram. Slår ljuset om till grönt är det bara att fortsätta i samma höga tempo.
Fördelar: Du pressar dig själv till gränsen och tvingar dig själv att kanske hålla ett högre tempo under längre tid än planerat.
Rekommenderas för: Löpare som har svårt att pressa sig själva eller som vill pressa sig själva över gränsen.
Backen är din bästa vän
Backar är tuffa – men guld värda för löpformen. Backarna förbättrar konditionen, stärker löpmusklerna och gör dig snabbare. Utnyttja backarna till fartlek och låt dem bestämma när farten ska öka.