Peres Jepchirchir satte världsrekord i halvmaraton för kvinnor, men det tog hårt på krafterna.

Nytt världsrekord i halvmaraton

Med en kilometertid på 3 minuter och 5 sekunder, satte den kenyanska löparen Peres Jepchirchir natten till i fredags världsrekord för kvinnor på halvmaratonsträckan i RAK half marathon i Dubai.

10 februari 2017 av Lasse Lyhne

Att Peres Jepchirchir hade gett allt fanns det inga tvivel om. Den 23-åriga kenyanska löparen hade verkligen plockat fram sina sista krafter. De sista hundra meterna såg ut att vara riktigt tuffa  – och hon använde sig av en löpstil som vi här på tidningen inte skulle rekommendera att någon prövade sig på. Strax efter mållinjen kollapsade också kenyanskan. 

3 sekunder

Men det var det nog värt. För Peres Jepchirchir tog inte bara hem segern i den 11:e upplagan av RAK half marathon i Dubai, hon slog också det existerande världsrekordet med 3 sekunder och inkasserade en bonus på 100 000 dollar för den prestationen.

3:05 per km

65 minuter och 6 sekunder blev hennes tid på 21,1 km. Det motsvarar en km-tid på 3:05 och en genomsnittstid på varje 5 km-sträcka på 15 minuter och 25 sekunder. Peres Jepchirchir lyckades även löpa progressivt och gjorde således 31:04 på de första 10 km och 30:34 på de sista 10 km.

Tvåa i loppet blev 37-åriga Mary Keitany på nya personliga rekordet 65:13.

I herrklassen segrade Jepchirchirs landsman Bedan Karoki på tiden 59:10

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många dagar i veckan äter du hemlagat till middag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig