Nikes Vapor Fly Elite bryter mot alla gamla föreställningar om att en snabb löpsko måste vara platt. Den här skon har nämligen en tjock sula och det s.k. droppet från häl till framfot är hela 9 mm.

Nikes nya coola sko ska löpa maraton under 2 timmar

Bra precis en vecka efter att Adidas lanserade sin sko som ska användas för att löpa maraton under 2 timmar, så kommer Nike med sitt förslag på världens snabbaste maratonsko. Den ser vi verkligen fram emot att testa!

8 mars 2017

I förra veckan var det Adidas som fick uppmärksamhet då de i samband med Tokyo Marathon lanserade sin Adizero Sub2 – en sko som enligt företaget ska användas för att spränga den magiska 2-timmarsgränsen på maraton.

Nu är det alltså Nikes tur. Vapor Fly Elite är namnet på den coola ljusblå fartdjävulen som visades upp i tisdags eftermiddag.

Mer är bättre

Nike har ändrat på sina tidigare idéer om att en sko ska vara så platt och så lätt som möjligt för att vara snabb, och i stället har Vapor Fly Elite konstruerats utifrån en tanke om att mer är bättre. Det innebär att skons tjocka sula ska ge så mycket energi tillbaka som möjligt och samtidigt hjälpa till att hålla benen fräscha – även efter 4 mils löpning (någon som tänker på Hoka ...).

Tjocka sular

Nike har gjort sulan 21 mm tjock under framfoten och det s.k. droppet från häl till framfot ligger på 9 mm, för att hälsenorna ska skonas. Skon har alltså en rätt tjocka sula – men den är ändå mycket lätt. Exakt hur lätt framgår inte ännu, men Nike har utvecklat ett nytt mellansulematerial kallat Nike Zoom X, som enligt Nike gör mellansulan till en av de lättaste och spänstigaste på marknaden. 87 procent av den energi som trycks ned i sulan ska komma tillbaka.

4 procent

Skons låga vikt, den nya mellansulan och en speciell fjädrande kolfiberplatta, som går längs hela sulan ska göra den 4 procent effektivare att springa med jämfört med Nikes tidigare maratonsko – Streak. Det är lustigt nog 2 procent mer än Adidas sko, och räknar man om det till löptid, så blir det inga problem att spränga 2-timmarsgränsen. Nikes löpare Eluid Kipchoge har ett personbästa på maraton på 2:03.05, och med den nya skon borde han kunna löpa maraton på 1:58! Vi får se.


Nike Vapor Fly Elite

Vapor Fly Elite tillverkas individuellt till varje enskild löpare, och det är därför ingen sko som vi andra kan få tag i. Men två mer motionsinriktade modeller är också på väg. De bygger på samma teknologi och lanseras på marknaden i början av juni.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du på att konsumera hållbart när du köper träningskläder och prylar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: