© Martin Paldan

McDougall – mannen bakom natural running

En kombination med en ofta skadad amerikan och en liten mexikansk indianstam bidrog till att skapa natural running-trenden.

27 februari 2013

Natural running är en ny löptrend som blir allt populärare. Begreppet innebär att man ska hitta tillbaka till sina rötter. Med andra ord: använda lättare skor och jobba mer aktivt med kroppen. Tanken är bland annat att man ska byta ut sina dämpade löpskor och i stället löpa barfota eller använda skor som endast har minimalt med stöd och dämpning.

En annan viktig faktor när det handlar om natural runing är löpstilen. Meningen är att man ska undvika att landa på hälen och i stället löpa mer naturligt, så att man landar på framfoten. Därmed får kroppen själv stå för mer av stötdämpningen.

McDougall – en amerikansk pionjär

En pionjär inom natural running-rörelsen är amerikanen Christopher McDougall. Under många år råkade han ut för en rad olika löpskador som han inte riktigt kunde bli kvitt. Men så träffade han på en liten indianstam vid namn Tarahumara, som bodde långt ifrån civilsationen i Mexikos bergsområden. De använde inga löpskor utan sprang omkring barfota utan något som helst stöd för fötterna. McDougall anammade deras löpstil och skrev boken "Born to run" som sedan dess blivit mycket populär över hela världen. Aktiv Träning har intervjuat mannen bakom boken "Born to run". Logga in och läs hela intervjun med Christopher McDougall här under.

Så kommer du i gång Har du lust att prova på natural running, så är det bara att köra i gång. Här är tre tips som hjälper dig på vägen.

1. Gå sakta fram. Om du alltid har sprungit i vanliga löpskor, så behöver kroppen tid på sig för att ställa om. Ta det därför lugnt i början så att du inte blir skadad.

2. Lär av andra. För att du ska få en bra start är det bra om du deltar i en löpkurs eller tränar med någon som redan kan natural running-tekniken.

3. Ha tåalmodig. Att ändra löpstil kräver lång och hård träning.

Läs också target="_blank">vår löpguide där du på 12 veckor kan lära dig natural running

Läs intervjun med Christopher McDougall

Logga in här under och läs hela intervjun med Christopher McDougall.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: