37 000 löpare deltar i Tokyo Marathon. Nästan 10 gånger så många ansökte om att få vara med. Det gör årets första Major-maratonlopp till ett av de populäraste maratonloppen i världen.

© All Over & Scanpix

Världens största maratonlopp. Ska du med?

Tokyo Marathon inleder maratonsäsongen på allvar. Loppet är det första av de sex så kallade Marathon Major-loppen. Aktiv Tränings löpexpert har deltagit i alla sex loppen och delar med sig av sina erfarenheter här.

14 februari 2019 av Bjarke Kobberø og Lasse Lyhne

De sex största maratonloppen i världen

Det finns maratonlopp, och så finns det MARATONLOPP. World Marathon Majors (WMM) består av de största, äldsta och mest prestigefyllda maratonloppen i världen.

Major-serien startade 2006 och bestod då av fem maratonlopp: Boston, London, Berlin, Chicago och New York. 2013 ville man ha med ett asiatiskt lopp, och Tokyo Marathon slog följe med de fem andra. För både elitlöpare och motionärer på alla nivåer ligger det mycket prestige i att delta i loppen och att lyckas genomföra alla. Gör man det får man den attraktiva titeln ”Six Star Finisher”.

För eliten ligger det dessutom mycket prestige och en ansenlig summa prispengar i potten efter en mycket speciell tävlingsstruktur. I fjol vann kenyanen Wilson Kipsang. För oss vanliga motionärer finns det dock inte speciellt mycket pengar att hämta. Tvärtom får man räkna med en hel del utgifter om ska delta i alla sex lopp. Men alla som har genomfört hela tävlingsserien kan säkert intyga att det varit värt det. Det är nämligen ingen slump att loppen har samlats i detta exklusiva sällskap. De är alla unika på sitt sätt. Här följer våra upplevelser och bedömningar av de sex olika WMM-loppen.

Tokyo

Tokyo Marathon är kanske inte så känt härhemma, men det är ett av världens populäraste maratonlopp. 320 000 personer ansökte om att få delta 2017. Japanerna är ett lugnt folkslag, och även om det finns många åskådare utefter banan så är det inte alla samma höga stämning bland publiken som i t.ex. USA. i gengäld möts maratonlöparna i Tokyo av många leenden och kamerablixtar. 300 000 japaner ansökte om att delta i år, och det finns därför inte allt för många startplatser över till oss européer. Därför är det också svårt att komma med i loppet.

Banprofil:

I stort sett helt flack. Banprofilen har formen av ett stort plustecken och man löper längs långa raksträckor. På de två avstickarna löper man på ömse sidor av vägen så att man möter andra löpare.

Logistik:

Om det är något som japanerna kan, så är det att ha stenkoll på logistiken. Allt från starten till målet, inkl. vätskekontroller och väskinlämning, fungerar helt perfekt.

Stämning:

Banan kantas av massor av åskådare, men stämningsmässigt skiljer sig Tokyo en hel del från de andra loppen. Åskådarna är inte lika högljudda som i de andra WMM-loppen, men stämningen är ändå hög och man möter många leenden efter banan – och fotoblixtar.

Tillgänglighet:

Lottdragning äger rum bland alla anmälningar oavsett anmälningstid. Men sannolikheten att få en plats är liten. 2013 kämpade över 300 000 anmälda om 30 000 platser. Det gäller att hänga på låset hos de svenska researran­görerna.

Vår bedömning:

En härlig upplevelse, inte minst för att det är en annorlunda kultur man möter jämfört med i de fem andra loppen. Själva loppet utmärker sig inte och de flesta nöjer sig med att delta en gång. Till skillnad från loppen i USA, där jetlagen gör att man lättare klarar av att stiga upp tidigt, så är det jobbigare att resa österut.  

Tokyo
Tokyo© All Over & Scanpix

Boston

Världens äldsta maratonlopp. Fantastisk stämning och en härlig sträcka – om det blåser medvind. Till skillnad från de andra maratonloppen, så är sträckan en A-B-sträcka. Vill du själv delta måste du kvalificera dig på tid (ca 3:15 för män) eller ha ett bra tålamod.

Banprofil:

Banan är en punkt till punkt-sträcka, dvs. den startar 42 km utanför Boston, och man springer längs en kuperad sträcka in till staden. Vindriktningen har därför rätt stor betydelse. Banprofilen går lite utför, men man ska inte låta sig luras. Efter New York Marathon är Boston det tuffaste loppet i maratonserien. Heart Break Hill, som kommer efter 30 km, är ett jobbigt banparti.

Logistik: 

Alla deltagarna transporteras ut till starten på morgonen. Det görs med hjälp av gamla skolbussar från centrum. Lite krångligt och omständligt, men en mycket välsmord apparat. För de flesta är det mer en annorlunda upplevelse än en optimal uppladdning inför loppet.

Stämning: 

Mycket hög. Loppet genomförs på Patriots Day då alla är lediga, och det är fester i alla småstäder och förorter man löper igenom. Tjejerna på Wellesley College har också ledigt och bildar The Scream Tunnel: efter ca 20 km löper man förbi ett hav av skrikande tjejer med ”kiss me”-skyltar. Där kan det vara svårt att bestämma sig för om man ska stanna till eller gasa på …

Tillgänglighet:

Mycket svårt att få en startplats om man inte är tillräckligt snabb. Kvalificeringstiden för män i åldersklassen 35–39 år ligger 2016 på 3 timmar och 10 minuter på maraton. Om man inte fixar den tiden kan man köpa en startplats via stora donationer till välgörenhetsorganisationer eller genom en researrangör. Då får man dock räkna med en viss väntetid.

Vår bedömning:

MÅSTE upplevas. Boston är en fantastisk stad och loppet är något alldeles extra. Stämningen är häftig och banan är bra (i synnerhet i medvind), och det borgar för en minnesvärd upplevelse för livet.  

Boston
Boston© All Over & Scanpix

London

Ett av världens snabbaste och mest prestigefyllda maratonlopp för eliten. Stämningen på de trånga gatorna är hög och upplyftande. Vill du själv delta får du räkna med flera års väntetid genom de olika arrangörerna. Alternativt kan du donera en massa pengar till välgörenhet.

Banprofil:

Lätt utför första 5 km, därefter i stort sett helt flackt. Banan är snabb och det har satts många personliga rekord i London Marathon. – Det var här som Evy Palm satte sitt svenska rekord (2:31:05) 1989. Gatorna är i allmänhet lite trängre än i andra lopp, vilket innebär att många löpare upplever en viss trängsel under loppet.

Logistik:

Löparna startar en bit utanför London, men transporten till starten går ändå förhållandevis smidigt. Bra och snabb väskutlämning och vidare transport efter loppet.

Stämning:

Fantastisk! De smala gatorna innebär att publiken kommer nära löparna. Stämningen och atmosfären blir därmed mycket intensiv. I synnerhet passagen över Tower Bridge, den sista delen av banan längs Themsen ned mot Big Ben samt upploppet från Big Ben via Buckingham Palace och uppför The Mall lockar fram gåshud även hos den mest hårdföre löpare.

Tillgänglighet: 

Extremt svårt. I likhet med Boston handlar det antingen om att pytsa upp en ansenlig summa pengar eller att ha ett bra tålamod och anlita en researrangör. Även i det här fallet snackar vi om lång väntetid. Det krävs en tid på under 2:45 för män och 3:15 för kvinnor att kvalificera sig på tid. Lite långsammare för den som är bosatt i London.

Vår bedömning: 

Ett suveränt bra lopp med flera mycket minnesvärda partier längs vägen. Stämningen är mycket bra, och banan är lättlöpt. En del löpare upplever dock trängseln på vissa delar av banan som ett problem.  

London
London© All Over & Scanpix

Berlin

Banan i Berlin är extremt snabb, och många av de senaste världsrekorden är satta i Berlin.

Researrangörerna har startplatser till Berlin, så genom dem är det relativt lätt att komma med i loppet. Berlin är inte särskilt exotiskt, men allt från logistik till banprofil är upplagt för en riktig löparfest med goda chanser att sätta personligt rekord.

Banprofil: 

Helt flack, breda gator och långa raksträckor. Det är med andra ord bäddat för snabba löptider.

Logistik: 

Tyskland är känt för sin utmärkta logistik. Allt fungerar. Med start och mål på samma plats och en extremt hög servicenivå finns alla förutsättningar för en lyckad dag.

Stämning: 

Hög. Massor av åskådare – inte minst nordbor. Om du springer i ett blågult Sverigelinne kan du räkna med att få ett starkt stöd från publiken. Det kanske dämpar den exotiska upplevelsen, men det är ingen tvekan om att det är peppande att få höra när man springer.

Tillgänglighet: 

Lätt. De svenska arrangörerna har gott om platser, så det brukar inte vara något problem att skaffa en startplats. Detta har dock blivit svårare att göra direkt via Berlin Marathon eftersom deras startplatser förmedlas via lottdragning.

Vår bedömning: 

Inte särskilt exotiskt, men ett säkert val. Banan är snabb, logistiken är utmärkt och tillgängligheten är bra. Många kommer tillbaka om och om igen. 

Berlin
Berlin© All Over & Scanpix

Chicago

Ett lite bortglömt maratonlopp som löps på en vacker och snabb bana längs Lake Michigan. De sista km in mot mål, löper man in mot stadens magnifika skyline. Det är ingen direkt hajp runt Chicago Marathon, och det är därför relativt lätt att få tag i en startplats.

Banprofil: 

Höjdskillnaden är cirka 8 meter – banan är alltså mycket lättlöpt! Banan gör flera avstickare från centrum. Under det sista partiet in mot centrum har man stadens skyline som riktmärke, och det ger de extra krafter som man ofta har behov av vid denna tidpunkt.

Logistik: 

Optimal. Med start- och målområdet på samma plats och fem minuters promenad från flera av de populäraste hotellen, så är logistiken utmärkt både före och efter loppet.

Stämning: 

I synnerhet under den första halvan är stämningen i topp, därefter följer ett lite tystare parti. Mot slutet ökar publikstödet igen när löparna närmar sig centrum.

Tillgänglighet: 

Relativt lätt – det brukar gå att få tag i startplatser till loppet rätt sent genom de svenska researrangörerna. Via lottdragning direkt av lopparrangören är det svårare, men inte helt omöjligt.

Vår bedömning: 

Chicago och stadens maratonlopp är helt klart värt att uppleva! Lång restid med tillhörande jetlag får man räkna med, och loppet startar tidigt på morgonen – men det passar faktiskt bra eftersom tidsomställningen gör att man vaknar tidigt ändå.  

Chicago
Chicago© All Over & Scanpix

New York

Årets sista major-lopp är också det största. Över 50 000 löpare och miljoner åskådare skapar det som enligt oss är världens bästa maratonlopp. Banan är inte snabb och logistiken är inte optimal, men upplevelsen är helt suverän. Du kan kvalificera dig på tid eller genom att köpa en startplats via en researrangör.

Banprofil:

Tuff. Banprofilen kanske inte ser så tuff ut, men det går hela tiden upp eller ned, i synnerhet på broarna. Och backarna i Central Park på slutet kan vara obarmhärtiga. Samtidigt är det häftigt att vara där. Att löpa upp- och nedför 1st och 5th Avenue bland skyskraporna på Manhattan och starten över Verrazano-Narrowsbron med Manhattans skyline i fjärran är magiskt.

Logistik:

Svår. Man måste bege sig mot starten redan vid fem–sextiden på morgonen. Startområdet nås vid sjutiden, därefter följer två-fyra timmars väntan i temperaturer som ibland ligger nära nollan. Målområdet är heller inget drömscenario eftersom man pga. allt säkerhetspådrag måste gå rätt långt för att hitta rätt väskinlämningsvagn.

Stämning:

Fantastisk! Det är helt ofattbart hur många människor som kantar maratonbanan, och amerikanerna är världsmästare på att heja och skrika på allt och alla. Räkna alltså med att få gåshud på armarna under stora delar av banan.

Tillgänglighet: 

Medelsvårt. Rätt tuffa kvalificeringskrav på tider. Svenska rese­arrangörer brukar sälja slut på sina startplatser till kommande års lopp tidigt, så där gäller det att hänga på låset.

Vår bedömning: 

Medaljen från det här loppet bör finnas i alla löpares prishylla. På gott och ont ett fantastiskt lopp, och staden New York behöver knappast någon närmare presentation. En del löpare upplever dock logistiken som ett problem. Men har man ingen ambition att löpa snabbt, utan istället fokuserar på att njuta av atmosfären, så får man en unik upplevelse. 

New York
New York© All Over & Scanpix

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: