Världens 10 mest unika maratonlopp

Här är 10 av världens häftigaste maraton – från de festligaste till de mest spektakulära. 42 195 m kan nämligen genomföras på många olika sätt ...

17 oktober 2016 av Christian Martinez

1. Marathon: Tenzing Hillary Everest Marathon

Var? Nepal Därför ska du delta: ”Probably the most adventurous trail run in the world” säger arrangörerna om detta marathon på världens tak med utsikt mot de snöklädda bergen i Himalaya. Högsta punkten på löprundan är 5 545 meter, vilket är tillräckligt för att även en sherpa – de berömda nepalesiska bergsguiderna som 1953 hjälpte sir Edmund Hillary upp på toppen av Everest – ska få andnöd, eller t.o.m. höjdsjuka. Loppet startar vid baslägret och passerar t.ex. buddhistiska kloster och sherpahuvudstaden Namche Bazar. Även om det mest är utförslöpning, så gör den extrema höjden att man måste acklimatisera sig i tre veckor i huvudstaden Katmandu innan starten.

2. Marathon: New York City Marathon

Var? New York, USA Därför ska du delta: Enligt arrangörerna applåderar en miljon New York-bor fram deltagarna i detta lopp som räknas som världens största maraton med över 50 000 deltagare. Det första maratonloppet genomfördes 1970 i Central Park med endast 127 löpare (varav 55 kom i mål), men sedan dess har arrangemanget vuxit rejält. Löparna springer genom New Yorks fem stadsdelar: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan. Målet har alltid legat i Central Park, där de sista fem kilometerna genomförs på förrädiskt småkuperade sträckor, där många löpare har kroknat genom åren. Som en extra bonus genomförs loppet den första helgen i november varje år då höstfärgerna sprakar i mångmiljonstaden.

3. Marathon: Tokyo Marathon

Var? Tokyo, Japan Därför ska du delta: Eftersom det är en magisk löprunda som inte är av denna världen i världens största storstadsområde! Tokyo Marathon är ett av de sex stora marathonloppen i världen, och utmärks av att många av de 36 000 deltagarna är utklädda. Ballerinor och buddhafigurer är lika vanliga längs sträckan som vältränade marathonlöpare. Loppet är i sedvanlig japansk stil perfekt arrangerat med avstickare till kända platser som Tokyo Metropolitan Government Buildings och Tokyo Big Sight med sina 58 m höga torn vid Tokyobukten.

4. Marathon: Big Sur International

Var? Californien, USA Därför ska du delta: Kaliforniens kanske mest unika och sevärda motorväg, legendariska Highway One, utgör huvudsträckan för Big Sur International Marathon. Med sin placering bokstavligt talat där västvärlden tar slut alldeles intill Stillahavskusten, så suger backarna och den friska sidvinden längs sträckan från Big Sur till Carmel musten ur många. För de drygt 4 500 löpare som deltar varje år är dock den spektakulära utsikten mödan värd. Blir man trött på havsutsikten kan man i andra änden av sträckan kolla in stora amerikanska rancher i böljande backlandskap och mäktiga redwoodträd i delstatens nationalparker. Big Sur har vunnit många priser, bl.a. så har Forbes med det på sin topp 10-lista med lopp värda att resa till. Boka tidigt – för även om inte många nordbor hittar dit så tar startplatserna snabbt slut.

5. Marathon: Cortina Trail

Var? Italien Därför ska du delta: De dramatiska kalkstensmassiven i bergskedjan Dolomiterna utgör en enastående kuliss till en av världens vackraste – och hårdaste – löpsträckor: Cortina Trail i norra Italien. Loppet är med sina 47 km också lite längre än ett vanligt marathon. Loppet utgör samtidigt medeldistansen i The North Face Lavaredo Ultra Trail på 12 mil, ett av flera evenemang som ingår i Ultra-Trail World Series. Dolomiterna kom redan 2009 med på Unescos lista med världens naturarv, och det unika landskapet erbjuder förutom vilda, sågtandade berg, även fascinerande minnesmärken från första världskriget. Loppet lockar varje år 4 500 löpare från hela världen. Om man vill ha en lite mer överkomlig löpsträcka än ett helt marathon, så kan man välja att löpa de två milen i Cortina Skyrace.

6. Marathon: Big Five Marathon

Var? Afrika. Därför ska du delta: En slags safari där de fyrhjulsdrivna fordonen är utbytta mot löpskor. Även om loppet genomförs på vintern, så lyser solen starkt på den öppna sydafrikanska savannen. Loppet har döpts efter de fem berömda afrikanska djuren, ”The Big Five”: lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel. Banan går genom det privata viltreservatet Entabeni i Limpopoprovinsen, som ligger mellan Johannesburg och Krugerparken i norra Sydafrika. Big Five Marathon har arrangerats varje år sedan 2005 och går på 1 200–1 700 meters höjd över havet. Det finns inget som skyddar löparna från savannens djur, men parkvakter ansvarar för säkerheten så att man kan koncentrera sig mer på loppet och mindre på rovdjuren.

7. Marathon: Berlin Marathon

Var? Berlin, Tyskland Därför ska du delta: Sedan starten på Berlin Marathon 1974, då bara 286 personer deltog, har banrekordet i genomsnitt förbättrats med en minut varje år. Idag anses loppet därför vara världens snabbaste marathon (det nuvarande världsrekordet är också satt här). Loppet har växt till ett av världens största marathon med över 40 000 deltagare – ofta med mer än 1 000 svenska deltagare, vilket gör att loppet räknas som den näst största ”svenska” maran. Förutom god stämning i de täta åskådarleden är banan platt som en pannkaka. Löparna startar och går i mål vid Brandenburger Tor.

8. Marathon: Marathon du Médoc

Var? Frankrike Därför ska du delta: Vissa kallar det världens längsta lopp, andra kallar det världens mest idiotiska lopp. Sanningen är snarare att Médoc Marathon är ett roligt upplevelselopp, ”a moveable feast”, längs en sträcka med 30 vinslott i sydvästra Frankrike. Deltagarna är utklädda i festliga maskeraddräkter och stannar till längs vinslott utmed banan för att provsmaka allt från årgångsviner till ostar, ostron och finskuret kött. Det finns också ett antal musikband som bidrar till underhållningen och på det hela taget är stämningen så uppsluppen att man glömmer allt om löptider. Vilket kanske är tur eftersom tävlingsledningen tillåter löparna att vara ute i 6,5 timmar.

9. Marathon: Maratona di Roma

Var? Rom, Italien Därför ska du delta: Eftersom de sista sju kilometerna till mållinjen vid Colosseum är magiska, och för att du har möjlighet att uppleva Roms turistattraktioner – från Peterskyrkan till Trevifontänen – på ett roligare och mer aktivt sätt än vad de mer än fem miljoner turister som besöker staden varje år gör. I Rom Marathon har du också möjlighet att löpa i legenden Abebe Bikilas berömda fotspår: det var i OS i Rom 1960 som han som förste afrikanske löpare tog guld (utan skor ”eftersom de skavde”). Räkna med att italienarna bjuder på lite extra: år 2000 välsignade påven Johannes Paulus II löparna vid Petersplatsen innan loppet startade.

10. Marathon: Antarctic Ice Marathon

Var? Sydpolen Därför ska du delta: De extrema förhållandena gör att detta marathon, det sydligaste loppet i världen, är ett av de svåraste att genomföra pga. temperaturer på 20 minusgrader och starka vindar som sveper ned från närliggande Ellsworth Mountains. Dessutom genomförs loppet på 700 meters höjd. Men kanske är deltagaravgiften ändå mest ögonbrynshöjande: anmälan kostar drygt 100 000 kr, men då ingår också flyg från Punta Arenas, Chile till Union Glacier Camp på Antarktis, där du får fyra dygns inkvartering och tillgång till sjukvårdare och snöskotrar. Förvänta dig inga stora folkmassor längs banan (eller något levande överhuvudtaget). Inte ens pingviner gillar denna ogästvänliga plats.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: