© Colourbox

Tempoträning: Maraton

Ett maraton är i hög grad ett mentalt spel. Det gäller därför att få målsättningstempot att kännas så lätt som möjligt för kroppen – och minst lika lätt för hjärnan!

21 september 2010 av Bjarke Kobberø

Tempoträning är inte bara tempoträning. Träningsformens konkreta utformning beror helt på vad du satsar på. Här ger vi några bra förslag på hur du kan tempoträna för att få ny inspiration och motivation. Även om vi rangordnar träningsmetoderna är det bra att växla mellan dem. Det gör att träningen blir omväxlande och att du utvecklas optimalt som löpare.

  • Bra Löp 4–8 km så snabbt du kan. Undvik dock att pressa dig över gränsen till vad du klarar av, eftersom det gör att återhämtningen tar längre tid. Ett kort och snabbt löppass förbättrar konditionen och gör dig tempotålig inför den 5–10 gånger längre distansen.

  • Bättre x Löp ett långpass på 15–25 km, beroende på din träningsbakgrund. Löp sakta under de första två tredjedelarna, och löp sedan den sista tredjedelen i ditt maratontempo. Om du orkar kan du öka tempot ytterligare under de sista 2 kilometerna. Kom ihåg att varva ner efteråt. Träningen gör dig tempotåligare när du blir trött.

  • Bäst Löp 3–5 x 4 km med 1 km jogg mellan varje intervall. Löp första serien i ditt målsättningstempo, och öka därefter tempot med 20–40 sek. per serie. De sista 4 km ska vara riktigt jobbiga, men om du klarar av att öka tempot efter 15 km blir du starkare både fysiskt och mentalt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: