Berlin Marathon är världens snabbaste marathon. De sex senaste världsrekorden för män är satta där.

Ryker världsrekordet i marathon till helgen?

Elitfältet i årets Berlin Marathon är ett av de bästa vi någonsin har sett. Mycket talar för att vi kommer att få se ett spektakulärt lopp och med stor sannolikhet ett nytt världsrekord.

21 september 2017 av Lasse Lyhne

Ska man sätta världsrekord i marathon så ska det ske i Berlin. De senaste sex världsrekorden är i alla fall satta i den tyska huvudstaden där en flack sträcka utan tvära kurvor och ett milt septemberväder skapar perfekta förutsättningar för ett snabbt lopp.

I år är förväntningarna om ett rekordlopp extra höga. De mest optimistiska experterna pratar om ett lopp under 2 timmar, men även om det kanske låter lite väl osannolikt så förväntas i alla fall det nuvarande rekordet på 2:02.57, som sattes 2013, att slås. Det beror inte minst på ett vansinnigt bra manligt startfält, där alla de bästa marathonlöparna i världens finns med.

Den som har de högsta förväntningarna på sig är kenyanen Eliud Kipchoge. Han var huvudpersonen i Nikes prestigefyllda Breaking2-projekt tidigare i år och han är världens överlägset snabbaste löpare på 42,2 km. 2 timmar och 26 sekunder löd hans tid på den gången, och även om det inte räknas som officiellt världsrekord, så är det en tid som gav eko i marathonvärlden. Kipchoge har dessutom vunnit sju av de åtta lopp han har ställt upp i, och med tiden 2:03.05 har han gjort världens tredje snabbaste officiella marathontid någonsin.

Mannen han kanske måste slå, är etiopiern Kenenisa Bekele. Han anses av många som den bäste långdistanslöparen genom tiderna och han har världsrekordet på både 5 km (12:37) och 10 km (26:17). Bekele gjorde världens näst snabbaste marathontid (2:03.03) genom tiderna i Berlin i fjol.

En tredje rekordkandidat är Wilson Kipsang. Kipsang är f.d. världsrekordhållare och har gjort världens snabbaste officiella marathon i år, när han sprang på 2:03.58 i Tokyo på en sträcka som inte anses som särskilt snabb. Han är den ende som löpt marathon under 2:04 vid fyra tillfällen! 

Om vi får se ett nytt världsrekord blir det den sjätte rekordtiden på 10 år, och ännu ett steg mot den magiska tvåtimmarsgränsen som många pratar om som en drömgräns som ligger på gränsen till vad som är möjligt för människan. Men tittar man på hur världsrekordet har utvecklat sig genom åren, så verkar det plötsligt inte alls så osannolikt. Under de senaste 100 åren har världsrekordet förbättrats med över en halvtimme, och de senaste 20 åren har det förbättrats med nästan fem minuter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: