Världens mest udda elitlöpare. Den titeln passar in bra på den här killen som arbetar heltid och bl.a. har löpt 76 maratonlopp på tider under 2 timmar och 20 minuter.

Porträtt: Världens mest udda elitlöpare

I januari löpte japanen Yuki Kawauchi maraton på 2:18:59 – i 20 minusgrader. Det är dock långt ifrån det häftigaste han har gjort...

21 januari 2018 av Lasse Lyhne

Det finns många udda löprekord – och det finns många udda löpare. En av de mest udda är japanen Yuki Kawauchi, som också kallas för citizen runner. Förutom att han jobbar heltid på kontor (och japanerna har riktigt långa arbetsdagar), så är han en av värdens bästa maratonlöpare med ett personbästa på 2:08:14 och på hans långa meritlista finns även VM-deltagande. Han har inga sponsorer utan betalar själv de flesta utgifter som han har i samband med sin löpning.

Det är i sig själv en unik kombination. Ännu mer imponerande blir det när man tittar på hur den idag 30-årige Kawauchi förvaltar sin löpkarriär.

12 maratonlopp per år

Medan i stort sett alla andra elitmaratonlöpare springer ett eller två speciellt utvalda maratonlopp under en säsong – kanske ett snabbt stadsmaraton där de kan göra en bra tid, och ett mästerskap – så springer Kawauchi massor av lopp. Under 2017 deltog han i hela 12 maratonlopp plus en rad andra lopp, och det handlar alltså inte bara om stora, prestigefyllda stadsmaraton. Kawauchi dyker nämligen ofta upp på startlinjen i en rad små, oansenliga lopp, där han brukar ta ledningen direkt från start. Han är nämligen inte med bara för att delta. Han är med för att vinna!

Imponerande rekord

Den inställningen har gjort att han satt flera imponerande rekord. Det senaste satte han på årets första dag i ett av världens kallaste maratonlopp – Marshfield Road Runners Marathon. Loppet genomfördes i Boston, USA, den 1 januari i år i sträng vinterkyla. Temperaturen låg runt 20 minusgrader, det fanns knappt några vätskestationer och i stort sett inga åskådare. Däremot var det gratis att vara med.

De förhållandena hade förutom Kawauchi lyckats locka ytterligare två löpare till loppet. Den ena bröt en bit in i loppet.

Inte helt överraskande vann Yuki Kawauchi loppet, och som vanlig tog han ut sig helt. Hans sluttid blev 2:18:59. Det var självklart ett nytt suveränt tidsrekord, men också det kallaste sub 2:20-maratonloppet som någonsin har sprungits. Dessutom var det Kawauchis 76:e maratonlopp på en tid under 2:20, vilket också är rekord.


Flera rekord

Av Kawauchis övriga rekord kan nämnas:

  • 50 maratonlopp under 2:15
  • 25 maratonlopp under 2:12
  • Han är den ende i världen som sprungit två sub 2:10-maraton på 2 veckor.
  • På en och samma vecka 2011 vann han Sydney Marathon på ny rekordtid 
  • (2:11:52), han satte personbästa på 1 500 meter med tiden 3:50 och på 5 000 meter med tiden 13:58.
  • Han innehar det inofficiella världsrekordet för snabbaste halvmaraton iklädd kostym – 1:06:42! 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: