Kommer någon av dessa tre världslöpare att spränga 2-timmarsgränsen under 2017? Nike har valt ut Kipchoge, Desisa och Tadese som de tre löpare som ska försöka spränga den magiska 2-timmarsgränsen.© Nike

Maraton under 2 timmar 2017?

Nike har valt ut tre världslöpare till projektet Breaking2, som går ut på att för första gången någonsin spränga den magiska 2-timmarsgränsen på maraton.

13 december 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

42195 meter på en tid under två timmar är kanske den mest mytomspunna drömgränsen i hela löparvärlden. I Berlin Marathon 2014 sattes det nuvarande världsrekordet på sträckan. Det lyder på 2:02.57 och innehas av kenyanen Dennis Kimetto.

Men nu har alltså Nike inlett jakten på att spränga drömgränsen. I över två år har man i hemlighet testat och förberett det så kallade Breaking2-projektet, som är tänkt att kulminera med en maratontid under två timmar redan våren 2017.

Tre världslöpare har valts ut

Nike har fokuserat på fem nyckelområden där allt måste klaffa till 100 procent för att projektet ska lyckas:

Löpare: Nike har testat och valt ut tre löpare (bland dem som de sponsrar), som de anser ha störst potential för att lyckas. De tre är:

  • Eliud Kipchoge – bästa maratontid: 2:03.05

  • Lelisa Desisa – bästa maratontid: 2:04.45

  • Zersenay Tadese – bästa maratontid: 2:10.41

Sträcka: Nike har inte avslöjat all information om rekordförsöket ännu, men det kommer förmodligen äga rum på en sträcka som de själva väljer eller designar – så att det finns bästa möjliga förutsättningar för en rekordtid.

Träning och energiintag: Experter kommer att beräkna exakt när och hur mycket löparna behöver äta och dricka längs sträckan för att optimera deras prestation. Dessutom kommer de tre löparna fortsätta sina samarbeten med deras vanliga tränare.

Utrustning: Självklart kommer Nike att utrusta löparna med både skor, kläder och allt som behövs i övrigt för att optimera rekordförsöket. Allt detta är ännu hemligt, men aerodynamisk tejp på löparnas kroppar är inte helt otänkbart.

Det har ännu inte kommit någon information om ev. dopningskontroll i samband med projektet.

Källor: Nike och Runner’s World

SUPERERBJUDANDE: Få en GPS-klocka från Garmin för halva priset!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: