© SCC EVENTS/PHOTORUN

Marathon under två timmar?

Världsrekordet i marathon har förbättrats med nästan två minuter på elva år. När kommer människan att springa under den magiska gränsen två timmar?

2:02:57. Det visade målklockan då kenyanen Dennis Kimetto passerade mållinjen i Berlin Marathon och satte ett nytt imponerande världsrekord på sträckan.

Därmed förbättrade han sin landsman Wilson Kipsangs världsrekord från i fjol med 26 sekunder.

Kimettos rekord är det sjätte världsrekordet på marathon på bara elva år, och totalt har tiden förbättrats med nästan två minuter under dessa elva år. Om den utvecklingen fortsätter kan vi teoretiskt sett förvänta oss att den magiska tvåtimmarsgränsen kommer att sprängas inom de kommande 10–15 åren.

Men är det verkligen möjligt för människan att springa så snabbt?

I den här artikeln kan du läsa om hur flera experter tror att världsrekorden på maraton, 5 000 meter, 800 meter, 400 meter och 100 meter kommer att utveckla sig.

Hur snabba kan vi bli

Varför verkar vissa rekord omöjliga att slå medan andra förbättras med jämna mellanrum? Vad kommer framtiden att utvisa? Kan vi verkligen fortsätta att springa snabbare, eller finns det en gräns för människans förmåga? Läs artikeln "Hur snabba kan vi bli" här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: