När vi löper är smärtan mycket närvarande, men med tiden glömmer vi hur ont det gjorde – såvida vi inte påminns av bilder som denna.

Löpare glömmer hur ont det gör

Maratonlöpare glömmer hur ont de hade under loppet. Kanske är det därför många anmäler sig till ett lopp igen.

14 januari 2019 av Lasse Lyhne

"You have to forget your last marathon before you try another. Your mind can’t know what’s coming."

Så sade den legendariske, amerikanske maratonlöparen Frank Shorter, som vann guld på sträckan vid OS 1972 i München. Och nu backar en studie upp hans poäng.

Ett forskarlag har nämligen intervjuat 62 maratonlöpare om deras smärtupplevelse under loppet direkt efter att de kommit i mål. 

Efter att deras svar noterats delades löparna in i två olika grupper. Efter tre månader tillfrågades den ena gruppen om hur ont de hade haft i kroppen efter loppet, medan den andra gruppen fick samma fråga först efter sex månader. 

20 procent färre smärtor

Resultatet var att de löpare som tillfrågades efter tre månader, rapporterade in 10 procent färre smärtor än de hade gjort direkt efter loppet. Och hos de löpare som intervjuades efter sex månader var minnet ännu sämre. De rapporterade nämligen in 20 procent färre smärtor än de hade gjort direkt efter att de hade passerat mållinjen. Det förklarar kanske varför många löpare ställer sig på startlinjen om och om igen, trots att de kanske sagt aldrig mer ... 

Läs mer om studien här

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: