Fem anledningar till att vi får se en tid under 2 timmar på maraton

Till helgen kommer Nike att försöka förverkliga deras dröm om att löpa ett maraton på en tid under 2 timmar. Här är fem anledningar till att det faktiskt kommer att lyckas.

1 maj 2017 av Lasse Lyhne

1. Eluid Kipchoge

Nike har valt ut tre löpare till sub2-projektet, men det blir antagligen Eluid Kipchoge som man kommer att satsa mest på. Den 32-årige kenyanen anses vara världens bästa maratonlöpare. Han har sprungit åtta maratonlopp, blivit tvåa en gång och vunnit resten. Han har ett personbästa på maraton på 2:03.05 och har sex gånger löpt under 2:05.

Tidigare i år gjorde han 59:16 i ett halvmaraton och sa efteråt att han löpte på 60 procent av sin maxkapacitet.

2. Utrustningen

Nike har utvecklat en hel serie med Breaking 2-prylar. Mest intressant är Vapor Fly-skon. Den har ett nyutvecklat skum och en fjädrande kolfiberplatta i mellansulan. Dessutom har Nike tagit fram speciella kläder och en typ av tejp som ska sättas strategiskt på armar och ben.

3. Banan

Rekordförsöket genomförs på racerbanan i Monza, Italien. Banan är platt och har inga tvära kurvor – och dessutom finns det goda chanser att lufttryck, vind, temperaturer och fuktighet är optimala.

4. Energiintaget

Precis som att skorna är individuellt anpassade, så kommer den sportdryck som löparna dricker under loppet också att vara det. Enligt ryktena kommer löparna att få pröva en ny typ av sportdryck, där energin är inkapslad och gradvis utsöndras till musklerna. Löparna kommer att inta energi ofta  – ungefär var sjunde minut, och energin kommer att levereras från en cyklist för att löparna inte ska behöva ödsla kraft på att leta upp vattenflaskor och liknande vid bord.

5. Farthållarna

En av de viktigaste skillnaderna jämfört med ett vanligt lopp är farthållningen. I riktiga maratonlopp är kilometertiderna ofta rätt ojämna. Det beror bl.a. på taktiska grepp. I Kipchoges eget rekordlopp varierade hans 5 km-passeringar t.ex. från 14:16 till 14:54. Breaking 2 är tänkt att löpas i jämn fart och med en stor grupp av farthållare, som byts ut successivt så att de hela tiden är pigga och orkar hålla den höga farten.

Enbart vindskyddet från farthållarna kommer att betyda mycket. Dessutom kommer löparna att göra av med mindre energi när löptempot är jämnt jämfört med när tempot går upp och ner.  

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: