London Marathon handlar om mycket mer än bara snabba tider. I jakten på uppmärksamhet och för att samla in pengar till välgörenhet så löper folk i de märkligaste maskeraddräkter. Här är t.ex. en drake.

Fem anledningar till att se fram emot London Marathon

På söndag går startskottet för London Marathon och det kan mycket väl bli ett av de mer spektakulära maratonloppen på länge. Här är fem anledningar till att du bör slå på teven och titta på London Marathon.

18 april 2017 av Lasse Lyhne

1. Kenenisa Bekele

Den etiopiske löparen är en världens bästa löpare genom tiderna. Han har tillhört världseliten i 17 år, och vunnit allt som går att vinna när det gäller banlöpning och terränglöpning. Bekele innehar världsrekordet på 5 000 och 10 000 meter och har löpt på världens näst snabbaste maratontid.

2. Nytt manligt världsrekord?

De senaste fyra världsrekorden i maraton har satts i Berlin, men London har tidigare varit en världsrekordbana och i fjol sprang Kipchoge på den tredje snabbaste maratontiden genom tiderna i staden – så banan är snabb. Dessutom är startfältet mycket bra i år och förutom Bekele finns flera av världens bästa löpare med. Även vädret ser ut att bli perfekt: ingen vind, 10–12 plusgrader och molnigt.

3. Nytt kvinnligt världsrekord?

Kenyanskan May Keitany är ute efter att slå det gällande världsrekordet för kvinnor (2:17.42). Hon har en grupp farthållare till sin hjälp som ska försöka hålla ett löptempo på 3 minuter och 15 sekunder per km under de 42,2 kilometerna.

4. Folk i maskeraddräkter

Även om det inte skulle bli något nytt världsrekord i maraton, som kommer vi garanterat att få se världsrekord i lite mer udda löpkategorier som t.ex. snabbaste maratontid utklädd till kräftdjur. London har under de senaste åren varit skådeplats för ala möjliga bisarra rekordförsök, och årets lopp är inget undantag: en löpare kommer att försöka sätta värdsrekord för snabbaste maraton iförd ringbrynja, medan en annan löpare är ute efter att sätta rekord för personer utklädda till en tredimensionell luftfarkost. Lycka till säger vi bara.

5. Callum Hawkins

I en maratonvärld som domineras av östafrikaner är Callum Hawkins det nya europeiska hoppet. Den bleka skotten har de senaste år utvecklat sig markant och i februari slog han det skotska halvmaratonrekordet med nästan två och en halv minut, då han löpte på imponerande 1:00:00 på 21,1 km. Hawkins är känd som en dragvillig löpare som inte är rädd för att satsa allt han har, så det blir spännande att se vad han kan göra i London.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: