Blir det nytt världsrekord i maraton på fredag?

Den etiopiske löparstjärnan Kenenisa Bekele är ute efter världsrekordet när han löper Dubai Marathon på fredag.

17 januari 2017 av Lasse Lyhne

Fredagen den 20/1 genomförs Dubai Marathon. Det är årets första stora maratonlopp och därför är det alltid intressant. I år är det dock extra intressant eftersom mycket tyder på att världsrekordet i maraton kan ligga löst.

Endast sex sekunder

Det är i varje fall ambitionen hos loppets största stjärna Kenenisa Bekele. Den etiopiske världslöparen presterade under sensommaren världens näst snabbaste maratontid med sina 2:03.03 – endast sex sekunder långsammare än det gällande världsrekordet i maraton.

Dubai Marathon är ett av de lopp i världen med mest prispengar och vinnaren får hela 200 000 dollar. Skulle Bekele lyckas med rekordförsöket kan han inkassera ytterligare 250 000 dollar.

Snabb bana

Banan i Dubai är supersnabb. Den är flack och jämn utan några stora kurvor. I fjolårets lopp sprang de tre snabbaste männen under 2:05 och de senaste åren har loppet vunnits på tider runt 2:04. Arrangörerna har också anlitat "harar" i världsklass.

Skulle de inte hålla måttet så är Bekele känd som en löpare som kan hålla ett ruskigt snabbt tempo ändå utan farthållare. Enda farhågan är värmen. Som det ser ut just nu lovar väderprognosen va tjugo plusgrader. Och det är nog fem-sex grader för varmt även för Bekele.

Världsrekord på 5 och 10 km

Kenenisa Bekele är en av de bästa långdistanslöparna genom tiderna. Han innehar världsrekordet på 5 km med tiden 12:37 (2:31 per km) och på 10 km med tiden 26:17 (2:37 per km). Loppet i Dubai är för övrigt bara det sjätte maratonloppen hittills för den 34-årige världslöparen.

Loppet kan följas live på fredag från kl. 03.30 på Flotrack.org.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: