168 timmar, sju maratonlopp på sju olika kontinenter kräver både en bra grundform och ett tämligen omfattande planerings- och logistikarbete. 

7 maratonlopp på 7 kontinenter på 7 dagar

33 löpare är i gång med ett vansinnigt projekt som började på Antarktis och slutar i Sydney.

24 januari 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Om man är sugen på att pröva kombinationen att löpa maraton varje dag och sova i ett flygplan varje natt, så är World Marathon Challenge ett perfekt projekt.

På sju dagar ska deltagarna löpa sju maratonlopp på världens sju kontinenter:

1. Union Gletscheren, Antarktis

2. Punta Arenas, Chile

3. Miami, USA

4. Madrid, Spanien

5. Marrakech, Marocko

6. Dubai, Förenade Arabemiraten

7. Sydney, Australien


Loppet startade måndagen den 23/1 och slutar alltså den 29/1 i Sydney. 

Världens dyraste startavgift?

Mellan varje etapp transporteras deltagarna i samlad trupp, och det handlar självklart inte om den billigaste startavgiften till ett motionslopp i världen. Startavgiften inkl. flygtransport, mat på Antarktis, läkare, etc. kostar nämligen hela 38 000 dollar (ca 330 000 kr) per person.

De flesta av löparna är dock sponsrade och använder sitt deltagande för att samla in pengar till olika former av välgörenhet.

Favoriten i år är amerikanen Michael Wardian, som har aviserat att han är ute efter att slå tidsrekordet för män på 24 timmar, 46 min. och 56 sek., vilket i snitt motsvarar en tid på 3:32.25 timmar i resp. maratonlopp.

Senast satte Wardian rekord för snabbast sammanlagda tid i de lopp som ingår i Marathon Majors (Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago och NYC Marathon). Hans snittid i de sex loppen var 2:31.09, och även om det handlar om sju maratonlopp på sju dagar den här gången, så verkar hans målsättning inte helt orealistisk.

Källor: Runner’s World, World Marathon Challenge

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: