Marathon des Sables

Det tuffa och ogästvänliga ökenlandskapet ställer extremt höga krav på både psyket och fysiken hos deltagarna.

© Marathon des Sables (Alexis Berg)

Marathon Des Sables, ett av världens tuffaste lopp

Ett av världens mest legendariska extremlopp, Marathon Des Sables, utökar sitt löpevenemang så att även ”vanliga” löpare kan pröva sina krafter med den tuffa ökenutmaningen.

2 februari 2018 av Redaktionen

Ökenlopp för ”motionärer”

Med en sträcka på 25 mil fördelad på sex etapper och sju dagar, där löparna själva måste bära all packning och löputrustning genom Saharas heta och ogästvänliga ökenlandskap, så har Marathon Des Sables under lång tid prenumererat på titeln ”världens öken­ultralopp nummer 1”.

Vidsträckt sandöken, stenslätter och skyhöga sanddyner – alltsammans under en ständigt gassande sol – hör till prövningarna längs vägen.

Om drömmen är att någon gång få pröva de tuffa strapatserna i öknen, så har chansen att förverkliga den drömmen ökat rejält nu. Arrangörerna till Marathon Des Sables, MDS, är nämligen på gång med att utöka loppet och 2018 kommer alla äventyrslystna ultralöpare att ha tre olika varianter att välja på. För många innebär det kanske att den ”snällaste” sträckan, Half MDS Fuerteven­tura på Kanarie­öarna, blir det första – och kanske lite mer överkomliga – steget till drömmålet.

Med 12 mil fördelade på tre etapper mellan 25 och 65 km på en ”mycket trailorienterad bana”, så ska det krävande, självsupportade och ökenliknande loppet således vara genomförbart även för vanliga motionslöpare. Det är i alla fall arrangörernas tanke med loppet på Fuerteventura, som genomförs i sommar.

Originalloppet, MDS, som pågår i sju dagar, arrangeras på två olika platser under 2018: Marocko – för 33:e gången i september – och Peru – för andra gången i november.

Källa: marathondessables.com 

Redaktionen rekommenderar: snygg och bra träningsjacka från Diadora

Löp i kyla och blåst med Aktiv Träning. Just nu hälsar vi alla nya läsare välkomna med en suverän löparjacka från Diadora tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och expeditionsavgift). Jackan skyddar bra uppe vid halsen och är försedd med nätvävspaneler i nacken, under ärmarna och nedre delen av ryggen, vilket ger en naturlig ventilation så att man inte blir för svettig under löprundan. Dessutom ger panelerna jackan en utmärkt mobilitet och rörlighet, vilket gör att man inte blir det minsta begränsad av jackans passform när man är ute och springer. Läs mer om erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: