Maratonlöpare i grupp
Disponera dina krafter och löp i jämn takt

Kvinnor har bättre koll på tempot än killar, visar en studie.

© iStock

Män överskattar sin egen löpförmåga

När det handlar om att disponera krafterna och löpa i jämnt tempo, är kvinnorna överlägsna. Det visar en stor studie.

24 mars 2021 av Lasse Lyhne, Jesper U. Larsen, Christian Thestrup och Niels Christian Thalund

Vill du prestera jämnt och bra på maratonsträckan ska du ligga i rygg på en kvinnlig löpare och låta henne styra tempot. Kvinnor är betydligt bättre på att disponera krafterna och löpa i jämnt tempo än män, visar en studie från löparsajten Run Repeat. Man har analyserat data från 2 348 505 löpare i sex stora maratonlopp: Boston, Berlin, Chicago, London, New York och Paris.

Studien visar att män i snitt har snabbare sluttider, men att de tappar betydligt mer under andra halvan av ett maratonlopp jämfört med kvinnorna. Ja, kvinnor är faktiskt 18,3 procent bättre än män på att disponera sina krafter. Konkret innebär det att män i snitt avverkar första halvan av ett maratonlopp på 2 timmar och 1 minut och andra halvan på 2 timmar och 21 minuter. De tappar således 20 minuter på de sista 21,1 km. Kvinnor lägger 2 timmar och 21 minuter på första halvan och 2 timmar och 33 minuter på den andra halvan och tappar alltså bara 12 minuter.

– Det stämmer bra med andra studier och jag tror det kan bero på att män tror för mycket på sig själva. Det gör att män i högre grad än kvinnor öppnar för hårt, säger Jens Jakob Andersen på Run Repeat. 

Den grupp som överskattar sina krafter mest är unga män under 19 år. De löper i snitt 17,3 procent långsammare på andra halvan. Kvinnor i åldern 35–39 år är de som disponerar sina krafter bäst. De löper bara tio procent långsammare. 

Källa: runrepeat.com

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: