© Colourbox

Teknikguide: Löp på snö, is och i slask

Du kan bokstavligen talat vara ute på hal is när du löptränar på vintern. Men om du lär dig rätt löpteknik kan det istället bli ett nöje att rusa fram genom vinterlandskapet. Här är sex bra tips för löpning på is, snö och i terräng.

10 december 2018 av B. Kobberö, P. Bollerup Andersen, R. Kingstad

Om du inte anpassar din löpstil till vinterns löprundor kan oturen lätt vara framme. Det finns dock ingen anledning att stanna inomhus eftersom en träningsrunda i ett snötäckt vinterlandskap både är ett sant nöje och ger massor av energi.

Vi har därför tagit fram en guide som handlar om hur man löptränar i vinterföre – utan att halka.

Små, snabba steg: Stegfrekvensen ska vara lite högre än normalt. Det är en klar fördel att springa med små, snabba steg och ha så kort markkontakt som möjligt i djupsnö, löst packad snö, lera och slask samt på halkiga underlag. Snabba steg ger bättre kontroll och man kan ta sig fram även om det är spegelblankt på vägen.

Fösök att landa på framfoten så att du inte halkar eller tappar balansen. Gör så här: böj lätt i knäna, sänk tyngdpunkten och pendla rytmiskt med armarna fram och tillbaka i samma tempo som dina steg.

Fem tips om vinterlöpning Logga in här som prenumerant och få de fem övriga tipsen som hjälper dig löpträna på bästa sätt i vinter.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig