Mand der løber med kasket og tights sort/hvid efterår jakke

Spring snabbare: Löp med armarna

Även om det främst är benen som man använder när man springer finns det mycket att vinna med rätt armpendling. Löpstilen förbättras och man blir snabbare.

Löp snabbare genom att använda armarna på rätt sätt. Det kanske låter lite besynnerligt men det stämmer faktiskt. Även om det främst är benen som jobbar när man springer har armarna faktiskt stor betydelse för hur effektivt benen kan arbeta. En del löpare använder en naturlig armpendling utan att de behöver tänka på det, medan andra måste fokusera mera på att använda armarna på rätt sätt. Resultatet av en bra armföring syns direkt i form av en behagligare löpstil och mindre träningsvärk i överkroppen. Dessutom bidrar rätt armteknik till bättre löptider.

Armarnas viktigaste uppgift är att hjälpa till med balansen. Det gäller speciellt när man löper i ojämn terräng eller i löptävlingar med många deltagare. Pröva att lägga armarna på ryggen nästa gång du löper i terrängen så får du se vad vi menar. Men det är inte bara balansen som påverkas av armtekniken.

Genom att pendla på rätt sätt med armarna förs också kroppen snabbare framåt. Armpendling längs sidan av kroppen understödjer benens framåtdrivande rörelse, vilket ger ett effektivare löpsteg. Använder man armarna på fel sätt blir resultatet det motsatta. Löpstilen blir oenergisk och armarnas rörelser motarbetar benrörelserna och bromsar löpsteget. Dessutom kan en felaktig armpendling leda till spända muskler i nacke och axlar.

Hur en perfekt armteknik ska se ut beror till viss del på vad man vill ha ut av sin löpning. Siktar du på att slå rekord på 100 meter, eller om du vill spurta ifrån dina konkurrenter, ska armpendlingen vara dynamisk och följsam. Det innebär att armarna pendlar så pass kraftfullt att benen förs snabbt framåt.

Vid backlöpning ska armpendlingen också vara kraftfull. Armarna ska föras fram och tillbaka i takt med de kraftfulla stegen uppför backen. Vill man kunna hålla ett jämnt tempo under längre sträckor måste man kunna slappna av i överkroppen. Det är viktigt att varken slösa energi på armföringen eller att spänna armarna för mycket. Armarna ska pendla lätt och rytmiskt längs sidan av kroppen. Händerna ska vara lätt knutna och axlarna avslappnade.

Här hjälper det: En funktionell armpendling påverkar löpstilen på flera sätt. Du slipper värk och muskelspänningar i överkroppen och får en behagligare löpupplevelse. Samtidigt bidrar armarna till löpstegets framåtdrift, vilket ger snabbare fart och bättre tider.

  • KOMFORT: En avslappnad armpendling ger mindre träningsvärk och en bekvämare löpstil.

  • PRESTATION: All rörelseenergi riktas framåt i stället för att överkroppen är spänd.

  • BALANS: Rätt armpendling är viktig för att hitta en bra balans.

Slappna av i armarna!

En bra armpendling handlar i hög grad om att löpa avslappnat. Håll i en pinne, kulspetspenna eller något liknande när du springer. Du ska varken klämma sönder föremålet eller tappa det. På så sätt tränar du på att hitta rätt spänningsnivå. Tänk på att slappna av i axlarna och i nacken, och håll armbågarna i cirka 90 graders vinkel.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: