Slappna av i händerna

Löpning är en enkel träningsform. Ändå kan du med små justeringar optimera sättet du löper på. Ett av de enklaste och effektivaste sätten är att slappna av i händerna. Gör du det så undviker du att spänna nacken och axlarna.

Fördelar Om du löper avslappnat med händerna så minskar du spänningen i axlarna och nacken, vilket annars på sikt kan leda till värk. Dessutom löper du effektivare eftersom avslappningen i händerna fortplantas till resten av överkroppen och du kan utnyttja alla dina krafter till att föra benen framåt.

Gör så här Löp som vanligt. Tempot bör vara lugnt, men inte överdrivet långsamt. Fokusera på den anspänning som du har i händerna. Knyter du händerna för hårt, eller löper du med spretande fingrar?

Försök nu att hitta rätt anspänning i händerna genom att knyta händerna lätt. Fingertopparna ska endast nudda handflatorna. Ett bra tips är att du föreställer dig att du löper med ett ägg i handen. Du ska hålla i ägget lagom hårt, men inte så hårt att du klämmer sönder det.

Känn efter om du också slappnar av i armarna, axlarna och nacken. Om du har för vana att dra upp axlarna så bör du försöka att sänka dem, och om du tittar ned i backen så kan du pröva att räta på nacken och hålla huvudet som en rak förlängning av kroppen.

Därför fungerar det När du löptränar är det viktigt att kanalisera alla krafter till benen. Löper du med rätt anspänning i händerna så slipper du bl.a. få obehagliga och prestationshämmande smärtor i axlar och nacke. Dessutom kan du använda alla dina krafter på att förflytta dig framåt, istället för att slösa energi på att spänna armarna, axlarna och nacken.

OBS! Om du inte kan föreställa dig hur det känns att hålla ett ägg i handen, så kan du pröva att löpa med en liten sten i handen. Du ska klämma precis så hårt om stenen att du inte tappar den, men inte mer än så.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: