© Istock

Sju snabba tips som ger en bättre löpstil

Jag funderar på om jag behöver ändra min löpstil. Hur ska man springa för att använda krafterna optimalt?

7 december 2018 av R.Kingstad

Det kan mycket väl vara värt att titta närmare på löpstilen eftersom en bra löpstil både kan leda till snabbare löptider, ett effektivare löpsteg och en lägre skaderisk.

Det finns egentligen inget recept för en perfekt löpstil. Vilken löpstil som är bäst är i hög grad individuellt och beror bl.a. på kroppsbyggnad och genetik. Som du ser här finns det dock några saker som är viktiga att uppmärksamma och några vanliga misstag som man bör undvika.

Bra tips som ger en bättre löpstil

  • Luta överkroppen något framåt. Det optimerar framåtdriften.
  • Håll huvudet högt och rikta blicken framåt.
  • Underarmen och överarmen ska vara böjda i 90-graders vinkel i armbågen och röra sig i en rak linje parallellt med kroppen, inte in framför kroppen.
  • Undvik att böja höften bakåt. Rent energiekonomiskt minskar det kraften i frånskjutet.
  • Undvik att röra dig för mycket uppåt. Det stjäl mycket energi och ökar stötchocken upp genom kroppen vid fotisättningarna.
  • Många landar på hälen, men mycket talar för att det är skonsammare och mer löpekonomiskt att landa lite längre fram på foten. Det finns inga ”rätt” eller ”fel”.
  • Ta snabba och relativt korta steg – cirka 180 per minut (totalt för bägge fötterna).

Få ett par suveräna vintertajts

Nu behöver du inte frysa mer när du löptränar. För bara 99:50 kr kan du just nu få ett par snygga löpartajts som är designade för att följa kroppen och utestänga kylan. På så sätt kan du njuta mer av löprundan och lägga din energi på att löpa i stället för att hålla dig varm. De svarta tajtsen är elastiska, har blixtlås vid fotlederna och sitter åt lagom hårt. Det finns reflexer ned längs sidorna på benen som gör att du syns bra i mörkret, och på ländryggen finns det en ficka med blixtlås för nycklar, kreditkort, energiprodukter eller liknande. Just nu kan du få dessa snygga tajts tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Sedan är det bara att njuta av träningen och få en kanonstart på 2019. Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsoråd har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig