Löp jämnt – sätt rekord

Är du ute efter att sätta nytt löprekord? Då kan lösningen vara att undvika fartökningar längs vägen.

22 januari 2019

Det finns mycket tid att tjäna för motionärer och elitidrottare som håller ett jämnt tempo hela vägen i ett lopp istället för att de växlar tempo hela tiden. Det visar en australiensisk studie från Monash University i Melbourne.

Där jämfördes maratonlöpare med bancyklister och man konstaterade att bancyklisterna som höll en jämn fart hela vägen låg på en stabil energiförbrukning, medan löparna som växlade tempo gjorde av med mer energi. Det finns således goda chanser att spara energi om man springer i ett jämnt tempo.

Ofta beror dock tempoväxlingar på att man hakar på andra löpare som ökar farten. Om du ska kunna hålla ett jämnt tempo hela vägen är risken därför att du får springa solo..

TRE TIPS TILL ETT JÄMNT LÖPTEMPO Låt pulsen styra. Om du vet vilken puls du brukar ha under en tävling, så håll dig till den de första 2/3 av sträckan. Då undviker du energikrävande löpning i backar eller i motvind. Kom i håg att det tar ca 10 min. innan pulsen stabiliseras.

Ha tålamod. Du slösar mycket energi på att spurta förbi långsammare löpare som ligger framför dig i början. Håll i stället ditt eget tempo och smyg förbi lite enare när det finns mer plats. Lyssna på mer erfarna löpare.

Erfarna löpare är ofta förvånansvärt bra på att disponera sina krafter och löpa jämnt. Haka på dem om du orkar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: