Tänk på löpstilen Fokusera på att löpa i god stil med avslappnade axlar, lätt knutna händer och korta, snabba steg under den första lugna delen. Se till att hålla en upprätt stil även när tempot ökar gradvis.

Fyra typer av progressiv träning

Progressiv träning behöver inte genomföras som en enda lång löprunda utan avbrott. Träningsformen kan också genomföras i form av intervaller eller maratonpass.

8 mars 2011 av Bjarke Kobberø og Lasse Lyhne

Här är fyra förslag på hur du kan träna progressivt beroende på vilken målsättning du har som löpare.

KLASSIKERN

5 x 1000 meter är ett klassiskt intervallpass som är effektivt för konditionen. Efter en lång uppvärmning löps den första intervallen i ett tempo som får pulsen och andhämtningen att öka rejält utan att benen känns allt för tunga. För varje intervall ökar du tempot lite extra, så att de sista två intervallerna blir de snabbaste och jobbigaste och de som gör att du passerar gränsen för vad du klarar av.

Fördelen är att du inte bränner ut dig halvvägs in i passet, utan får en positiv upplevelse av den starka avslutningen även om du är trött.

Passar till: Alla distanser, men speciellt för millöpare.

TRAPPAN

En intervallform som nästan blir progressiv av sig själv eftersom distansen hela tiden blir kortare medan hastigheten ökar. Löp 5-4-3-2-1 min. med 2 min. jogg mellan varje intervall. Du kan också löpa denna typ av intervaller efter distans, t.ex. 1 000-800-600-400-200 meter med 2 min. vila mellan varje upprepning.

Se till att hålla tempot uppe rejält på trappans två sista steg. Då ska du nästan hålla sprinttempo och löpa betydligt snabbare än ditt maxtempo på 5 km. Är du i bra form och van vid att träna hårt, kan du köra trappan två gånger.

Denna typ av intervaller tränar konditionen och inte minst snabbheten. Tänk också på att värma upp ordentligt före intervallpasset.

Passar till: 5 km-löpare.

UTHÅLLIGHETS-INTERVALLER

Ett tufft, men också mycket effektivt, intervallpass för de som tränar inför ett halv- eller helmaratonlopp. Löp 2 km som uppvärmning och fortsätt med 3 x 5 km med 1 km joggvila mellan varje halvmilsblock.

Tempot under den första halvmilen ska motsvara tempot du satsar på att hålla under ditt halv- eller helmaratonlopp. Nästa halvmil ska gå 5–10 sek. snabbare per km, och den sista ytterligare 5–10 sek. snabbare per km – eller ännu snabbare om du orkar.

Passa på att träna på att dricka under de lugna avsnitten mellan 5-km-blocken. Avsluta med att jogga 2 km.

Är du inte riktigt i maratonform ännu, kan du löpa t.ex. 3 x 3 km efter samma princip. Det förbättrar uthålligheten och förmågan att hålla tempot uppe även när du är trött.

Passar till: Maratonlöpare.

LÅNGPASS

En kombination av ett lugnt löppass och en progressiv runda som tränar uthålligheten effektivt. Långpasset ersätter veckans längsta pass och bör som mest genomföras varannan vecka.

Ge dig ut på veckans långrunda (15–20 km) och löp två tredjedelar i lugnt tempo. Därefter ökar du tempot gradvis och den sista tredjedelen löper du progressivt. Kom ihåg att köra de sista kilometrarna i ett tempo som gör att pulsen hinner gå ner.

Passar till: Ambitiösa halv- och helmaratonlöpare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: