Kvinna som löper.
© iStock

Fyra tips för en bättre löpstil

Vill du få en bättre löpstil kan du göra det genom att ändra på några små saker. Här är fyra tips till hur du enklast kan förbättra din löpstil.

5 april 2019 av Lasse Lyhne

Få en bättre löpstil

Vill du ha en bättre löpstil kan du följa dessa fyra tips. 

1. Behåll smidigheten

Om du tränar mycket, eller om du sitter vid ett skrivbord hela dagarna, så blir kroppen automatiskt stel och oflexibel. Det påverkar löpstilen. Se därför till att stretcha. Yoga är en bra metod för att mjuka upp stela muskler och återfå smidigheten.

2. Träna koordinationen 

Genom att vänja kroppen vid rätt rörelsemönster kommer den sakta men säkert att anpassa sig till det automatiskt när du löper. De här grundövningarna är två gamla favoriter från skoljympan – hälkickar och höga knälyft. 

Se till att föra benet aktivt framåt istället för att sparka bakåt. ”Fotledsjogg”, då man med korta, trippande steg landar och skjuter ifrån på framfoten, är också bra. 

Tänk på armpendlingen, att höften är framåtskjuten och att du löper med rak överkropp under alla övningarna. Gör t.ex. de här koordinationsövningarna som uppvärmning inför alla dina löprundor.

3. Skippa skorna

Löp korta sträckor à 50–100 meter barfota på en gräsmatta eller en sandstrand. Barfotalöpning gör att man hamnar längre fram på foten och att löpsteget automatiskt blir snabbare. Det är dock belastande för vadmuskeln, hälsenan och hålfotssenan, så ta det lugnt.

4. Var uppmärksam på kroppen

När kroppen börjar bli trött finns det risk att den faller in i fel rörelsemönster igen. Det är t.ex. lätt att sjunka ihop i höften utan att man tänker på det. Vänj dig därför vid att genomföra en mental ”kroppsskanning” med jämna mellanrum, där du går igenom din löpstil från huvud till fot och justerar ev. brister.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: