Den perfekta löpstilen - 2

Händerna: Händerna bör inte vara för hårt knutna utan helst bara vara löst hållna. Sätt eventuellt tummen mellan pekfingret och långfingret när du springer – det ger ett lagom löst grepp trots att handen knyts. Handen ska helst vara knuten för att fingrarna inte ska irritera.

30 augusti 2010
  • Händerna: Händerna bör inte vara för hårt knutna utan helst bara vara löst hållna. Sätt eventuellt tummen mellan pekfingret och långfingret när du springer – det ger ett lagom löst grepp trots att handen knyts. Handen ska helst vara knuten för att fingrarna inte ska irritera.

  • Knäna: Knät ska helst passera rakt över foten när man löper, och varken vridas inåt eller utåt. Det kan vara svårt att hålla knät i rätt position om man har en medfödd felställning i ben eller höfter. Men om problemet beror på att stabiliteten vid knät är dålig kan träningen hjälpa – speciellt om problemet förvärras när man blir trött. Med hjälp av enbensböjningar, där man koncentrerar sig på att föra knät rakt över stortån och tån intill, kan man få ett bättre löpsteg.

  • Höften: Skjut fram höften och undvik att sjunka ihop vid varje löpsteg. Det ger en effektivare framåtdrift och mindre risk för överbelastningsskador. Detta kan vara svårt att åstadkomma om man inte är tillräckligt stark i höft-, mag- och ryggregionen, men det är viktigt att träna på eftersom höftvridningar kan göra att kroppen belastas fel.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: