Därför kommer du att få styrka genom träning

När man tränar bryter man faktiskt ned kroppen. Som tur är har vi alla en inbyggd mekanism som bygger upp oss igen och gör oss lite starkare när vi vilar. Fenomenet kallas superkompensation och är grunden i all slags träning.

26 april 2011

Kroppen är fantastisk på att anpassa sig. Vänjer man den vid att inte göra något alls kommer man också snart att släpa runt på onödigt mycket kroppsvikt. Utsätter man däremot kroppen för regelbunden fysisk belastning kan den på kort tid förbättra uthålligheten och syreupptagningsförmågan samt öka muskelmassan.

Orsaken till att man kommer i form av att träna stavas superkompensation. Kroppen är försedd med denna smarta mekanism som registrerar allt den utsätts för.

När man tränar bryts kroppen ned, vilket leder till ett antal mikroskopiskt små skador. När kroppen sedan får vila repareras skadorna och man blir redo för nästa träningspass genom att bli ännu lite starkare. Har man sprungit en runda gör superkompensationen bland annat att musklerna får bättre syreförsörjning. Har man styrketränat får man fler och starkare muskelfibrer.

Oavsett vilken form av träning man ägnar sig åt kommer kroppen alltid att försöka uppgradera sig till en starkare version innan det är dags för nästa tuffa utmaning.

Vila och träna dig i bättre form

Superkompensationen ställer dock två krav: det ena är att man vilar efter träningspassen. Hur länge man ska vila beror på hur bra tränad man är. För en nybörjare kan det vara nödvändigt att vila i mer än 48 timmar. För en vältränad idrottare kan det räcka med 10 timmar.

Att vila behöver dock inte innebära samma sak som att slappa. Det kan lika gärna innebära lugna långpromenader.

Det andra kravet är att man tränar tillräckligt mycket. Tränar man för oambitiöst vänjer sig kroppen snabbt vid att den inte behöver prestera särskilt mycket. Det betyder dock inte att varje enskilt träningspass ska vara hårdare än det föregående – ibland behöver kroppen ta det lite lugnare. Sett över en längre period bör dock kroppen gradvis belastas mer.

Det är heller inte oväsentligt när man tränar. Går det för många dagar mellan träningspassen börjar kroppen vänja sig vid att vara fysiskt inaktiv. Det finns alltså risk att man tappar det som byggts upp under de tidigare träningspassen.

För lite vila försämrar formen

Slarvar du med att att låta kroppen få sin nödvändiga vila riskerar du att bli övertränad. Även om du tränar bra så försämras din form.

För mycket vila ger mindre framsteg

Händer det inte något med din form kan det bero på att det går för lång tid mellan träningspassen. Träna helst 2–3 gånger i veckan.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig