Kroppen är fantastisk på att anpassa sig. Vänjer man den vid att inte göra något alls kommer man också snart att släpa runt på onödigt mycket kroppsvikt. Utsätter man däremot kroppen för regelbunden fysisk belastning kan den på kort tid förbättra uthålligheten och syreupptagningsförmågan samt öka muskelmassan.
Orsaken till att man kommer i form av att träna stavas superkompensation. Kroppen är försedd med denna smarta mekanism som registrerar allt den utsätts för.
När man tränar bryts kroppen ned, vilket leder till ett antal mikroskopiskt små skador. När kroppen sedan får vila repareras skadorna och man blir redo för nästa träningspass genom att bli ännu lite starkare. Har man sprungit en runda gör superkompensationen bland annat att musklerna får bättre syreförsörjning. Har man styrketränat får man fler och starkare muskelfibrer.
Oavsett vilken form av träning man ägnar sig åt kommer kroppen alltid att försöka uppgradera sig till en starkare version innan det är dags för nästa tuffa utmaning.
Vila och träna dig i bättre form
Superkompensationen ställer dock två krav: det ena är att man vilar efter träningspassen. Hur länge man ska vila beror på hur bra tränad man är. För en nybörjare kan det vara nödvändigt att vila i mer än 48 timmar. För en vältränad idrottare kan det räcka med 10 timmar.
Att vila behöver dock inte innebära samma sak som att slappa. Det kan lika gärna innebära lugna långpromenader.
Det andra kravet är att man tränar tillräckligt mycket. Tränar man för oambitiöst vänjer sig kroppen snabbt vid att den inte behöver prestera särskilt mycket. Det betyder dock inte att varje enskilt träningspass ska vara hårdare än det föregående – ibland behöver kroppen ta det lite lugnare. Sett över en längre period bör dock kroppen gradvis belastas mer.
Det är heller inte oväsentligt när man tränar. Går det för många dagar mellan träningspassen börjar kroppen vänja sig vid att vara fysiskt inaktiv. Det finns alltså risk att man tappar det som byggts upp under de tidigare träningspassen.