Naturlig löpning Med begreppet menas att man använder speciella löpskor som ska bidra till att man utvecklar en naturlig, barfotaliknande löpstil.© Jakob Helbig

Barfotalöpning är effektivare

En ny, stor studie avslöjar betydelsen av de naturliga löpskorna för vårt sätt att löpa.

Naturlig löpning är modeordet bland löpentusiaster över hela världen. En naturlig löpstil är precis vad alla löpare vill ha eftersom det anses kunna ge färre skador, effektivare löpsteg och bättre prestationsförmåga. I varje fall i teorin.

Ända tills nu har det dock saknats bra vetenskaplig dokumentation. Resultatet från Eccos nya undersökning bekräftar dock fördelarna med en naturlig löpstil. Det är kanske inte helt överraskande med tanke på att Ecco själva gått i bräschen för barfotalöpning med sina Biomskor. Men eftersom unders ökningen har genomförts under ledning av den kände forskaren och professorn i biomekanik, Gert-Peter Brüggemann vid universitetet i Köln, så är studien värd att lyfta fram.

Studien visar att sk. naturliga löpskor både stärker muskler och senor och gör att kroppen blir effektivare på att dämpa stötar och skjuta ifrån löpsteget. Gert-Peter Brüggemann och hans team har analyserat löpstilen hos 120 vältränade löpare, när de löper i vanliga löpskor, barfota och i Eccos Biom-sko.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: