© Istock

7 snabba tips som ger en bättre löpstil

Jag funderar på om jag behöver ändra min löpstil. Hur ska man springa för att använda krafterna optimalt?

Det kan mycket väl vara värt att titta närmare på löpstilen eftersom en bra löpstil både kan leda till snabbare löptider, ett effektivare löpsteg och en lägre skaderisk.

Det finns egentligen inget recept för en perfekt löpstil. Vilken löpstil som är bäst är i hög grad individuellt och beror bl.a. på kroppsbyggnad och genetik. Som du ser här finns det dock några saker som är viktiga att uppmärksamma och några vanliga misstag som man bör undvika.

Bra tips som ger en bättre löpstil

  • Luta överkroppen något framåt. Det optimerar framåtdriften.
  • Håll huvudet högt och rikta blicken framåt.
  • Underarmen och överarmen ska vara böjda i 90-graders vinkel i armbågen och röra sig i en rak linje parallellt med kroppen, inte in framför kroppen.
  • Undvik att böja höften bakåt. Rent energiekonomiskt minskar det kraften i frånskjutet.
  • Undvik att röra dig för mycket uppåt. Det stjäl mycket energi och ökar stötchocken upp genom kroppen vid fotisättningarna.
  • Många landar på hälen, men mycket talar för att det är skonsammare och mer löpekonomiskt att landa lite längre fram på foten. Det finns inga ”rätt” eller ”fel”.
  • Ta snabba och relativt korta steg – cirka 180 per minut (totalt för bägge fötterna).

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig