3 klassiska misstag

Här är några exempel på vanliga fel som löpare gör när de springer. Känner du igen dig på någon av bilderna bör du ta del av våra tips för att bli en bättre löpare.

FLUGSMÄLLAREN

Armarna pendlar från sida till sida och händerna vevas omkring så att flugor och insekter blir rädda. En vevande armpendling, där armarna förs in framför kroppen, gör att överkroppen roteras. Vridningen påverkar både bålen, höfterna och benen. Rent konkret medför det att benen inte kan jobba optimalt och att framåtdriften därmed bromsas. Det går med andra ord åt onödigt mycket energi för att kroppen ska föras framåt och det vill man självklart undvika.


RIVERDANSAREN

Armarna hänger stelt ned längs sidan som på en irländsk riverdansare och det sker knappt några rörelser alls. Löpstilen blir extremt passiv och man får ingen hjälp av armarna att föra kroppen framåt. Prova att lägga in stående armdrag före de flesta av veckans löprundor och fokusera på att använda armarna på rätt sätt när du är ute och springer.


HETSPORREN

Axlarna åker upp och ner och hamnar tom. ovanför öronen ibland. Händerna är lika hårt knutna som en boxares. Hetsporren slösar stora mängder energi på onödiga muskelspänningar i händer och axlar. Spänningar som kan leda till smärtor eller obehag i armoch axelmuskulatur. Det säger sig själv att detta påverkar löpupplevelsen negativt. Fokusera på att använda armarna på rätt sätt och slappna av i armar, axlar och händer när du löptränar.

Stående armpendling

Stående armpendling är en övning som passar bra före eller efter löprundan.

Hur: Stå på stället. Böj armarna så att du får 90 graders vinkel i armbågen och pendla snabbt med armarna. Armpendlingen ska ske i rörelseriktningen för att du inte ska vrida på överkroppen. Fokusera på att pendla rakt fram och tillbaka med armarna och att axlarna inte roterar utan hela tiden pekar rakt fram. Sträck på dig utan att svanka.

Varför: Det är lättare att ha koll på kroppshållningen och fokusera på rätt saker om armpendlingen är effektiv. Den här övningen gör att du får träna på hur en bra armpendling ska kännas.

Hur mycket: 5 x 30 sek i högt tempo med 30 sek. vila emellan före varje löprunda eller minst en gång i veckan. Känns det för lätt kan du förlänga

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: