Smarta tips: Löp dina bästa 5 km

5 km är inte någon speciellt lång löpsträcka, men den är tillräckligt lång för att du ska bli rejält trött om du inte disponerar krafterna på rätt sätt. Här är fem smarta tips som hjälper dig att sätta personbästa på 5 km.

24 mars 2014 av Bjarke Kobberø.

Om du rusar iväg när startskottet går kan du vara säker på att du kommer att ta helt slut på nolltid. Det krävs en bra taktik för att genomföra ett perfekt 5 km-lopp.

Vi har sammanställt fem smarta tips för dig som satsar på att sätta personbästa på

5 km

.

1. Hitta ett bra flyt Även om du ”bara” ska löpa fem kilometer, så behövs det inte många fartökningar för att du ska tappa orken och dra på dig för mycket mjölksyra. Sikta i stället på att hålla ett jämnt tempo under alla fem kilometer.

2. Den mentale magi Om du känner dig pigg efter 3 km så kan du öka tempot ett snäpp fram till nästa kilometerskylt. Sista kilometern kan du lägga in en långspurt som du avslutar med en rejäl slutspurt de sista 200 meterna in över mållinjen.

Logga in som prenumerant här och se de tre övriga smarta tipsen.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig