© iStockphoto

Kom i form till Bellmanstafetten på 4 veckor

Det återstår bara 4 veckor till årets största löpstafett, Bellmanstafetten. Har du inte löptränat ännu i år kan du fortfarande komma i form. Om du redan har hunnit skaffa dig en bra kondition så gör vårt träningsprogram att du kommer i toppform.

9 juli 2013

Bellmanstafetten är landets största löpstafett och snart är det dags igen för de ca 15 000 svenskar som årligen brukar delta i loppet som är lika mycket en motionsfest som en firmafest. Varvbanan är också utformad för att löpare och publik ska komma i närkontakt med varandra – både för passiva åskådare och för löpare som står och väntar på att föra stafettpinnen vidare.

Om man är ute efter att sätta ett nytt personrekord på 5 km så bör man dock välja ett annat lopp än Bellmanstafetten. Det är helt enkelt för trångt med utrymme efter banan och det finns även en del tvära kurvor som sänker tempot. Ändå tittar många på klockan för att se om de löper snabbare än sina lagkamrater – eller om sträckan löps snabbare i fjol. Det sistnämnda är ett mycket realistiskt mål som vi på Aktiv Träning kan hjälpa dig att nå.

Bellmanstafettens oskrivna regler Bellmanstafetten passar alla typer av löpare, såväl erfarna som nybörjare. Kom ihåg att alla ska ha roligt och att trivsel är ledordet i stafetten – även om trängseln kan vara påtaglig ibland.

Takt och ton i fältet

1. Knuffas inte. Det är ofta trångt för löparna att ta sig fram längs delar av banan. Undvik dock att knuffas för att komma fram snabbare.

2. Passera andra löpare varsamt. Det är svårt för andra att se bakåt och veta om man är på väg att bli passerad. Ropa därför alltid till den framförvarande om du är på väg att passera. Då har löparen framför möjlighet att flytta på sig. Det kan ju också vara så att denne också är på väg att passera någon.

3. Håll armbågarna intill sidan. Både för att det är bra för löpstilen, och för att det är dålig stil att tränga sig fram med armbågarna som en aggressiv rugbyspelare.

4. Lyssna inte på musik när du löper. Det är viktigt att du kan höra om någon försöker kommunicera med dig bakifrån. Du går dessutom miste om den upprymda stämningen och alla hejarop från lagkompisarna om du löper med Justin Timberlake på i hörlurarna.

5. Undvik snabba tempoväxlingar och accelerationer. Med så många människor framför dig på sträckan så kan det vara lockande att köra slalom som Ingemar Stenmark, eller göra explossiva fartökningar a lá Usain Bolt för att komma längre fram. Det skapar bara oro i fältet och vill det sig illa kan du ramla omkull. Titta längre fram och planera istället.

Se hur du ska träna på bästa sätt inför Bellmanstafetten

Läs om hur du kommer i form till årets Bellmanstafett:

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: