Utmattad man, löpning
© iStock

Så får du mer ork och energi till att löpträna

Orkar du inte ge dig ut och löpträna? Då finns det hjälp att få här. Små förändringar i din vardag kan nämligen ge dig mer energi så att du orkar ge dig ut och springa.

12 april 2019 av Lasse Lyhne

Om du har brist på ork och energi ...

Om du känner dig stressad att hinna med att träna till vardags, så kan det vara svårt att fokusera mentalt under löprundan. Det innebär att du förvisso får några minuters träning, men att kvaliteten på passen inte blir särskilt bra och därmed pressas inte heller kroppen tillräckligt. Det förvärras ytterligare om magen är i olag och blodsockret är lågt redan före träningspasset.

Lösning

Bra träning kräver att man är fokuserad och pigg, och det kan möjliggöras med några mindre förändringar.

1. Se till att blodsockret är stabilt och att magen är förberedd inför träningspasset. 

Om du äter för nära inpå träningen finns det risk att du får magbesvär. Å andra sidan får måltiden inte intas så tidigt att du får energibrist. Inför intervaller och tempopass är det lagom att äta 2,5–3 tim. innan, medan du gärna kan äta 1,5–2 tim. före lugna långpass. Måltiden ska ge energi utan att vara för tung. Ät t.ex. en ostsmörgås med grön­saker, en tallrik havregrynsgröt eller en banan och 20–25 mandlar.

Ät så här innan du ska träna.

2. Förbered dig på att träna. 

Det är viktigt att du lägger vardagsstressen bakom dig och fokuserar på träningspasset som väntar. Värm upp noggrant med lugn jogg­ning, korta fartökningar, höga knälyft och hälsparkar. Det förbereder inte bara kroppen utan även hjärnan på de strapatser som väntar.

3. Flytta fram träningen. 

Skaka om påsen och kolla om din vanliga träningstid är helt optimal. Är du helt slut när du kommer hem från jobbet så är kanske inte träning det som kroppen och huvudet behöver. Då är det bättre att äta en tidig middag och träna lite senare. Kanske passar det bättre för dig att träna på morgonen – eller på lunchrasten.

Känner du dig allmänt trött och omotiverad? Här får du goda råd till hur du håller energinivån uppe hela dagen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: