Löpning – vad är vitsen med en ”hare”?

I stora löptävlingar snackas det alltid om ”harar” som springer framför elitlöparna. Varför använder sig världslöparna av harar? Och får en hare t.ex. vinna ett lopp?

Haren är en så kallad farthållare. Dennes uppgift är att hålla en viss fart i ett lopp och underlätta för elitlöparna så att de inte gör av med onödigt mycket energi för att hålla ett visst tempo. Dessutom får elitlöparna mer lä mot fartvinden. En hare löper ofta bara en del av sträckan och planen är att han eller hon ska bryta innan målrakan börjar.

I de stora marathonloppen finns det oftast harar anlitade och de bästa löparna kan omge sig av flera harar ända tills de sprungit 25–30 km. Någon sällsynt gång händer det faktiskt att haren vinner loppet. Det skedde t.ex. i ett stort halvmarathonlopp i juni i Olomouc, Tjeckien.

Där var det upplagt för en duell mellan kenyanerna Wilson Kipsang och Dennis Kimetto (den f.d. resp. den nuvarande världsrekordhållaren i marathon). Men det blev den okände haren Geoffrey Ronoh som tog hem segern. Före loppet i Olomouc hade Ronoh bara en sjätteplats i ett indiskt marathonlopp på meritlistan. Ronoh var inhyrd av Kipsang för att hålla världsrekordtempo, och de hade tränat ihop i Tjeckien inför loppet.

Kipsang hade bett Ronoh att avverka första milen på 28:20 min, vilket lyckades (28:15 blev miltiden). Kipsang skulle därefter fortsätta ensam. Men den orutinerade haren fortsatte och vid 15 km drog Ronoh ifrån Kipsang.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: