© Rasmus Jelbo.

Löpning: Takt och ton för löpare

Ska man löpa på stället medan man väntar för rött ljus? Hur långt fram i startfältet ska man stå? Löpning och löpträning innehåller många gråzoner som kan ställa till det. Vi har skrivit ned några oskrivna regler.

4 mars 2014 av Claus Cancel - Radio24syv.

Löpning

är en individuell idrott där nästan allt är tillåtet för man har ju bara sig själv att ta tänsyn till.

Rätt? Nej, fel.

Såvida du inte bor på en öde ö kan du inte undvika att komma i kontakt med grannar, vänner, arbetskolleger och andra i ditt närområde. Och då gäller det att visa hänsyn – både med tanke på andras känslor och ditt eget omdöme.

Vi har sammanställt de bästa råden som gör dig till en cool löpare i stället för en insnöad träningsnörd.

Klä dig rätt Även om du själv tycker att du ser ut som en reklammodell för Ronaldos nya CR7-underställ när du endast går omkring i kortbyxor, så kanske inte alla är överens med dig. Klä dig efter rådande förhållanden. Tränar du där det är mycket folk i rörelse så täck som minimum din bara bringa med ett linne, och tänk på att kortbyxorna bör nå en bra bit ned – både fram och bak. Korta splitshorts med slits i sidorna passar bäst på en friidrottsarena.

Tips: Löp aldrig barmagad med pulsbälte på – det är som att vara naken med strumpor på.

Tumregel: Om du så bara för en mikrosekund har funderat på om dina kortbyxor är för korta ... så är de för korta!

Stå långt bak i startzonen Självklart ska du stå i gruppen med manliga löpare som är 20 kilo lättare, 20 år yngre och 20 minuter snabbare än du är när du står i startfållan i motionsloppet. Det gäller ju att få en bra start! Nej, nej och åter nej! Det är mycket irriterande för andra löpare att de måste bromsa och springa slalom mellan löpare hela tiden. Dessutom kommer ditt självförtroende att sjunka om du blir omsprungen hela tiden. Lika barn leka bäst – också i ett motionslopp.

Tips: Har du ingen aning om hur snabbt du kan springa, så bör du hellre stå långt bak än långt fram. Det är bättre för självförtroendet om du kan springa förbi andra än att du blir passerad om och om igen.

Tumregel: Granska dig själv uppifrån och ned – och titta på löparna bredvid. Är det någon skillnad? Ställ dig lite längre bak i så fall.

Flera bra tips för löpare Sluta skicka sms medan du springer, tvätta träningskläderna efter varje pass – och nio andra tips som gör dig till en cool löpare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig