© Pixabay

Olika sätt att använda löpband

Det råder olika åsikter om löpband är bra eller inte, men så är fallet med mycket inom träning. Frågan är väl snarare på vilka sätt man kan använda sig av löpband och att lyssna på sin egen kropp under träningen.

23 augusti 2021

Ett fåtal väljer att ersätta löpträningen utomhus med ett löpband. Merparten använder det som ett komplement eller då löpträningen är under en lågintensiv period. Att köra längre löppass på ett löpband är sällan populärt, bland annat för att motivationen till att drivas framåt inte är lika stor som när man är utomhus. Utomhus får man uppleva tjusningen med den friska luften och att få nya synintryck under löpturen.

För en hälsosam löpstil så rekommenderas bland annat att löpträna med varierande underlag, vilket inte är möjligt om man enbart använder sig av löpband. Däremot kan det vara bra att alternera med löpbandet, för speciella löppass. Det är även bra om man vill kontrollera sitt löpsteg, då det är lätt att filma från olika vinklar och löparen behöver inte tänka på eventuella hinder på underlaget eller annat omkring.

Det pratas om att det kan vara skadligt för olika leder om man använder löpbandet för ofta, men det är väldigt individuellt. Allas leder är olika motståndskraftiga och tränade. En stor skillnad kan även vara vilken skomodell som används och hur bra ens löpsteg är. Dessutom har olika typer av löpband kommit fram på marknaden och på testat.nu kan du läsa tester på olika löpband.

Exempel på löppass för löpbandet

  • Träna på ett bättre löpsteg, i olika hastigheter och motlut.

  • Intervallträning för att träna upp flåset. Varva intervallperioderna med så högt tempo som är nära ditt max och med så lågt som promenadtempo. Testa dig fram med tiden, från 30 sekunder till 2-3 minuter.

  • Träna upp styrka med hjälp av backträning. Ju högre lutning, desto kortare tid. Till exempel 30-60 sekunder på de högsta lutningarna eller 2-4 min på någon av de lägre.

  • Har du ett lopp med specifik hastighet som önskemål, så är det smidigt att träna inför det på ett löpband. Antingen ställer du in önskad hastighet, efter uppvärmningen, och kör på så länge du orkar eller upp till samma distans som råder under ditt lopp. Eller så ökar du stegvis upp hastigheten och när du har nått önskad hastighet, så stanna där så länge du orkar.

  • En utmaning kan vara att välja ett program där hastigheter och lutningar är oregelbundna. När du kör ett sådant program, så är du inte lika förberedd som när du kör intervaller med samma intensitet eller lutning. Det blir en rolig utmaning och omväxling i träningen.

  • Prova några pass med de nyare modellerna där bandet har böjd form. Det blir nyttigt för dina fötter och det blir en bra kontrast till de vanliga raka löpbanden.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: