© Jakob Helbig

Löpning utomhus kontra löpbandet

I kyla och mörker lockar kanske löpbandet mer än naturen. Men är det egentligen någon skillnad när det gäller träningsutbytet? Vi visar på fyra avgörande skillnader mellan att löpa inomhus och utomhus.

22 september 2019 av Bjarke Kobberø

I fyra avseenden skiljer sig löpning på band betydligt från löpning i naturen.

Motvind

Först och främst saknas motvind på löpbandet. Du springer helt fritt utan någon bromsande fartvind. Det kan liknas vid att springa i lä bakom en annan löpare utomhus. Undersökningar har visat att man kan minska energiförbrukningen med så mycket som sex procent genom att springa i lä. Det låter kanske inte mycket men motsvarar i praktiken att springa 2–3 min. snabbare på 10 km. Ju snabbare du springer, desto större betydelse har luftmotståndet.

Terräng

På löpbandet är underlaget helt jämnt, och du behöver inte lägga kraft eller uppmärksamhet på att kompensera för ojämnheter. Du möter inte heller alla de andra växlande utmaningar och riktningsändringar som utomhuslöpningen brukar bjuda på när du rundar hörn eller springer om andra motionärer. Det innebär en mer ensidig och monoton belastning av kroppen, vilket kan ge problem på sikt. Samtidigt innebär bandlöpning att du inte aktiverar riktigt lika många muskler som vid löpning i naturen.

Benlyft

Löpbandets rullande underlag innebär att du inte behöver lägga kraft på att föra benet bakåt. Det ger en annan sorts löpning än utomhus och innebär också att stegavvecklingen blir mindre energikrävande.

Mentalt

På ett löpband får du tempot gratis och behöver inte hela tiden koncentrera dig på att hålla farten eller undvika okontrollerade tempoväxlingar. Du kan praktiskt taget stänga av hjärnan och bara låta benen rulla med bandet. Utomhus måste du, såvida inte du är en mycket rutinerad löpare, hålla ett hårt fokus på ditt tempo och din insats.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: