Lutning. Träningen på löpbandet blir mer realistisk om du justerar lutningen, som brukar kallas för elevation eller incline, på bandet.© Colourbox

I maratonform på löpbandet?

Till våren är jag anmäld till mina första halv- och helmaratonlopp. Kan jag komma i form om jag tränar på löpband i vinter?

Du kan mycket väl träna på löpband i vinter inför de inplanerade långloppen. I synnerhet då det är kallt ute och/eller isigt på vägarna, så passar det bra att träna på löpband och trappa upp löpmängden. Men det räcker inte med att bara träna på löpband.

Du behöver också löpträna utomhus under mer realistiska förhållanden om du ska lyckas med din debut på lite längre distanser.

Motvind, sidvind och vindmotstånd är faktorer som du får räkna med. Kroppen behöver också vänja sig vid den högre stötchocken utomhus, jämfört med löpband som har inbyggd stötdämpning. Risken är annars att du överbelastar dina ben och att du blir skadad efter loppen.

Ett bra träningsupplägg kan innebära att du under vintern löper två gånger i veckan på löpband och springer ett långpass utomhus på asfalt på helgerna. Ju närmare du kommer din marathondebut, desto mer behöver du komma ut i det fria och träna.

För att träningen på löpbandet ska likna löpning utomhus kan du ändra lutningen. 1–2 procents lutning simulerar vindmotståndet, medan några minuters löpning med 5–6 procents lutning simulerar att du löper uppför en backe.

Löpbandet passar allra bäst för den som vill förbättra sin kondition med hjälp av t.ex. intervallträning. Att bara löpa långpass på löpband kan däremot upplevas tråkigare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: