Olika löpbandstyper – krökta löpband
Det finns många olika typer av löpband

Krökta löpband, som finns på många gym, har flera fördelar.

© iStock

Därför är vissa löpband krökta

På mitt gym har de skaffat ett nytt löpband där själva bandet böjer sig uppåt i ändarna. Hur skiljer sig den typen av löpband från vanliga, platta modeller?

SVAR: Löpbandet, med sin karakteristiskt krökta form, har på senare år dykt upp på många gym. Den stora skillnaden jämfört med vanliga modeller är att det inte finns någon motor som driver bandet. Du får således själv vara motor och det är din stegfrekvens som bestämmer hur snabbt bandet ska gå. Bandet är speciellt utvecklat för sprintträning och då är det en stor fördel att bandet startar direkt. Du slipper därmed trycka på en massa knappar för att få upp bandet i den fart du vill ha under dina intervaller – det är bara att börja springa precis som när du springer utomhus. För snabba löpare är det dessutom en fördel att det inte finns någon maxhastighet. Även om denna typ av löpband passar särskilt bra till intervallträning kan du lika gärna springa längre pass på bandet. En del upplever t.o.m. att det känns naturligare än att springa på ett vanligt löpband.


>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<


Jobbigare att hålla tempot uppe
Bli inte överraskad om du har problem med att hålla det tempo du är van vid när du testar det krökta löpbandet. En studie visar att deltagarna gjorde av med 38,4 procent mer syre för att hålla ett visst tempo på det krökta bandet än på ett vanligt löpband. Deras puls var signifikant högre, detsamma var stegfrekvensen – och inte minst var deras skattning av hur tufft det kändes, hela 27,2 procent högre.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: