© iStock

Löparredaktören: Så laddar jag inför ett halvmarathon

Även om man inte kan förbättra sin form under det sista dygnet innan startskottet går, är de sista timmarna ändå avgörande för hur bra du presterar i loppet. Vi har frågat vår löparredaktör hur han förbereder sig det sista dygnet inför en viktig tävling.

20 september 2022 av Lasse Lyhne

24 timmar kvar till start
Jag försöker att sova så bra som möjligt de sista nätterna inför loppet. Dessutom försöker jag dricka regelbundet på dagarna och äta få, men relativt många måltider så att energidepåerna blir välfyllda utan att jag blir proppmätt för det.

20 timmar kvar till start
Jag löper oftast en liten runda på 3–4 km i mycket lugnt tempo. Jag brukar avsluta med 3–4 accelerationer över ca 100 meter för att väcka kroppen på allvar. Om jag inte löper så går eller cyklar jag en liten runda, men inte mer än 20 minuter. Ligger jag bara och slappar i soffan blir min kropp tung och seg.

18 timmar kvar till start
Jag plockar fram tävlingsutrustningen och packar min väska. Jag är alltid osäker på vilka kläder och skor jag ska springa i, och därför tar jag alltid med mig några extra prylar.

"Jag väcker kroppen till liv ca fyra timmar före tävlingen startar. Jag dricker en halv liter vatten eller sportdryck kompletterat med en portion havregrynsgröt med russin."

Löparskribent Lasse Lyhne.

16 timmar kvar till start
Jag äter ris och kyckling till middag. Det är en måltid som mättar lagom mycket och som jag vet att min mage tål. Den måltiden har även blivit en del av min mentala förberedelse.

12 timmar kvar till start
Jag äter oftast lite yoghurt eller någon annan mjölkprodukt innan jag går och lägger mig för att jag inte ska bli hungrig.

4 timmar kvar till start
Jag väcker kroppen till liv ca fyra timmar före tävlingen startar. Jag dricker en halv liter vatten eller sportdryck kompletterat med en portion havregrynsgröt med russin. Energidepåerna är vid det här laget redan fyllda och nu handlar det bara om att få i sig lite i magen.

2,5–3 timmar kvar till start 
Jag dricker dagens tredje och sista kopp kaffe och ser till att gå på toaletten.

2 timmar kvar till start
Jag vill vara på plats vid starten i god tid. Jag brukar ta med ett par energikakor, fylla en flaska med sportdryck, packa ned det sista i väskan och ge mig iväg. Om jag har möjlighet lyssnar jag gärna på musik. Jag har gjort en låtlista med peppande musik. Det mesta är 80-talsmusik kan jag avslöja. Gyllene Tider är en favorit.

1,5 timme kvar till start
Jag lämnar ifrån mig min väska i tävlingsområdet. Egentligen skulle jag helst vilja byta till tävlingskläder och skor efter en stunds uppvärmning, men i ett stort lopp med massor av människor funkar det inte att göra så.

1 timme kvar till start
Jag joggar i 10–15 minuter så att kroppen blir varm. De sista 2–3 minuterna av uppvärmningen löper jag i ett relativt högt, men ända kontrollerat tempo. Därefter gör jag några koordinationsövningar, oftast sidohopp, knälyft och hälkickar – och till sist tre fartökningar.

15 minuter kvar till start
Jag väntar så länge som möjligt med att kissa. Då hinner jag inte bli nödig igen.

10 minuter kvar till start
Jag intar min plats i startfållan. Hälsar på andra löpare och önskar dem lycka till. Kontrollerar så att klockan är rätt inställd. Försöker att slappna av i kroppen och fokuserar bara på mig själv. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: