© Jakob Helbig

Löparna trivs i stadsmiljö

Löpare är snart ett lika vanligt inslag i stadsbilden som barnvagnar och cyklister. Men stadslöparna är ingen homogen grupp. Deras motiv för att träna skiljer sig nämligen åt en hel del. Forskare har kommit fram till att det finns fem olika typer av stadslöpare. Se om du känner igen dig själv i någon av dem.

30 januari 2013

En ny dansk forskningsstudie baserad på intervjuer med en stor grupp löpare har kartlagt olika typer av stadslöpare.

Vardagslöparen

Vardagslöparna utgör den största gruppen bland stadslöparna. Du möter oftast honom eller henne i någon av de stora parkerna i staden. Vardagslöparna tränar för att hålla sig friska. De löper kortare rundor på cirka fem kilometer i snitt – och deras löprundor utgår hemifrån.

Löpentusiasten

Entusiasterna är en liten grupp ambitiösa löpare som tränar för att tävla och bli bättre. De löper på sträckor med lite trafik och där det inte finns för många andra löpare – och där de inte behöver stanna för trafikljus mm. Han/hon utgår oftast hemifrån och springer rätt långt – ofta 10–15 km.

Klubblöparen

Ungefär var tionde löpare är medlem i en förening. Medan de andra löpartyperna springer på egen hand är den sociala aspekten av löprundorna helt avgörande för klubblöparen. Klubblöparen undviker trafik och kör gärna löpintervaller i stadsmiljö. Han/hon löper långt – ofta 10–15 km.

Upptäcktslöparen

Upptäcktslöparna är få, men de utnyttjar stadsmiljön på ett unikt sätt. De är inte ute efter att mäta sträckan eller tiden, utan de letar istället upp nya områden i staden för att få uppleva olika löpmiljöer. De utnyttjar t.ex. lekplatser och annat som finns i staden som ”träningsredskap”.

Nätverkslöparen

Det här är en ny typ av löpare som har ett annat syfte med sin träning än att springa för att hålla sig frisk – nämligen att nätverka. Nätverkslöparen tränar ofta ihop med en affärsbekant och använder löprundan som en informell och öppen mötesplats. Samtalen är viktigare än tiden och sträckan.

Source #Realdania

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: